Renter til nye høyder?

Publisert 7.10.2022
Foto: Colourbox

At det generelt går godt i Norge skal man vel være glad for. Er man da nødt til å ta et rentenivå som ut året skal opp, opp, opp og enda mer opp?? Man sier at det går mot en smertegrense – er den da ment som en økonomisk pisk som skal bremse kjøpekraften man snakker om at landet var avhengig av?

Man har nå en strømpris inn i «den syvende galakse» – hvem sitter da og gnir seg i hendene og med et bredt smil om munnen, mens folk flest må tygge drøv? En strømpris pr. mnd. som utgjør at noen må betale 10-15.000 i måneden? Så får man et rentehopp som for noen tar knekken på privatøkonomien, og bedrifter går over ende. Matprisene vil nå nye høyder og mange vil slite og julefeiringen er ikke verdt å tenke på?

Hva tenkte de på i norsk bankvesen, og hva har politikerne og regjeringen mellom øra? Mistenker sagmugg og tåkeprat? Nå har lille Norge hatt gode år og lavt rentenivå. Boligutgiftene vil øke kraftig og det vil folk merke. Jeg tror at jo mindre lån man har – jo bedre rustet er man. Det gir en vel et bedreutslag for sparing til det man vil spare for? Tiden for kredittkort og andre bankkort kan vel nå være forbi -eller? Se heller hva og hvordan man ser muligheter – litt nøkternhet har vel aldri skadet noen?

Med denne tilrettelagte renteøkningen nå, så går tanken til åttitallet da Kåre Willoch og Gro H. Brundtland satt med makten – der de nærmest sloss om å ha de høyeste rentene? Da var rentenivået helt oppe på tyvetallet – eller mer-arbeidsplasser røk og arbeidsledigheten var høy. Folk slet – og nå skal vi visst dit igjen? Men et galopperende prisnivå mot nye høyder vil dette ødelegge mer enn det vil smake. Vi har jo en regjering og politikere som sover i timen og ser ikke skogen for bare trær. Støre snakker tåkeprat – Erna er en slu rev, og de midt imellom har politiske tenåringsproblemer.

Glad kan den nok være som har en «back-up» (noe i bakhånden) om det kniper på og å ty til – uten lån og som har levd nøkternt – har noen basiskunnskaper i ryggen som andre ikke har. Slikt har man nytte av om det kniper på. De dette går verst ut over er de med skyhøye bo-utgifter. Et samlet rentehopp opp mot seks prosent eller mer, vil få store følger for folk. Jeg vil tippe at boligrenten på ny-året kan komme opp på åtte prosent- kanskje mer. Slikt vil kunne kreve en ekstra jobb i familier, og blir en nødvendighet og et onde. Vent å se- får jeg rett?

Ellinor Nerbø