Respekten for det norske flagg!

Publisert 1.6.2018
Av Per H. Midtgaard
Foto: Colourbox 

Det er ikke så uvanlig at man iblant feller en aldri så liten tåre, når en norsk gutt eller jente står øverst på pallen, og det norske flagget heises til topps, Nasjonalsangen toner utover arenaen Ja, da er det som «landsmoderen» engang sa: «Det er typisk norsk å være god». Vel, vel. Det var hennes ord. Jo da. Det stemmer nok det, at de er god på ski. Men denne «godheten» får en liten bismak.

Hvorfor kunne ikke Northug og & co tatt med seg sitt gjennomsvettede arbeidsantrekk og heist opp i seiersmasten i stedet for vårt vakre flagg? Det er da snart ingen forskjell på flagget og denne dressen deres. Må det være meg tillatt å spørre? Hvorfor er det kun Norge som misbruker sitt flagg på denne måten. Jeg har ennå ikke sett en eneste langrennsløper fra andre nasjoner, som er så innhyllet i sitt eget flagg, som de norske løperne. Er svaret ganske enkelt. «De respekterer sitt lands flagg»!!

Sannelig må det bli et stort paradoks, at når man stiller opp i det norske forsvar, og skal bli en god soldat, er respekten for flagget noe av det første man får innprentet. Å «tukle» med denne instruks, kan få disiplinære følger. Flagget skal heises presis kl. 0900. og fires presis kl. 2100. Under visse forhold skal firing skje ved mørkets frembrudd. Det må på ingen måte berøre jorden, det skal legges pent sammen og oppbevare under ansvar av vakthavende befal. Her snakker vi om en respekt for vårt flagg som går helt tilbake til 1905, og muligens lenger. Da er det meget trist at en institusjon som Norsk Idrettsforbund fullstendig neglisjerer respekten for vårt flagg.