Respekten for politiet har vært dalende de siste årene!

Publisert 8.8.2017

Av Wilfred Høsteland
Arkivfoto: Olav Martinussen

Datatilsynet må avvæpnes. Den nylig omtalte verksteds-eieren på Sørlandet som gjentatte ganger hadde hatt innbrudd, og som ved det siste innbruddet ble frastjålet et stillas til 50.000 kroner, fikk ikke hjelp av politiet. Det er jo ikke noe nytt. Det ser ut til at politiet prioriterer det de selv vil. Unnskyldningen med manglende resurser kan nok i noen tilfelle være en brukbar unnskyldning, men det er ikke noe man kan tro på ved enhver anledning når saker – ofte innlysende saker – bare henlegges.

Verkstedseieren gav opp, og fant en smart løsning ved å legge ut videoen fra det siste innbruddet på Facebook og spurte om noen gjenkjente de tre mennene. Men å forsvare sin egen eiendom og sine egne, kan straffe seg. Det har vi flere eksempler på gjennom årene.  Skader man en innbruddstyv eller overfallsmann i selvforsvar, så er det kjeltringen som går fri, og den som prøver å forsvare seg blir straffet. Det er en del av det syke norske samfunnet!

Datatilsynet gav verkstedseieren en bot på 75.000 kroner. Det var ikke nok at han allerede hadde mistet 50.000 kroner i verdier. Når fikk egentlig datatilsynet myndighet til å skrive ut bøter? Dette er jo også en slags selvtekt.  Det sier seg selv – i rettferdighetens navn – at når politiet ikke bryr seg, så må man ha rett til å ta saken i egne hender. Skal man bare sitte der og godta slikt? Svaret på være et rungende NEI! Datatilsynet oppfører seg umoralsk og umenneskelig, og har vel slik funnet ut en skitten måte å tilegne seg penger på i tillegg til en beklagelig statlig støtte. Det må i hvert fall snarest tas opp i de rette øverste myndigheter å frata Datatilsynet myndigheten til å kreve bøter. Det blir jo helt meningsløst – ja nærmest anarkistiske tilstander – hvis enhver statlig institusjon skal kunne innkreve bøter. Vi har jo det samme m.h.t. Statens Veivesen som kan bøtelegge manglende bruk av sikkerhetsseler i bil og buss. Bøtelegging må selvsagt utelukkende kunne foretas av politiet!

Respekten for politiet har vært dalende de siste årene, og det blir den vel også for norsk rettsvesen. Det begynte bl.a. med at polske sjåfører tappet norske lastebiler for diesel i Bergen nattetider. De norske lastebileierne holdt så vakt om natten – også etter flere hendelse hvor politiet henla saken – og tyvene ble så anholdt. Men selv da tok ikke politiet affære. Men dem som ble frastjålet dieselen ble tiltalt. Mange flere tilsvarende saker kunne listes opp. Hva er det for et politi vi har? Hva i all verden er det for et land vi lever i?