Russens feiring er svært viktig

Publisert 24.3.2023
Foto: Privat

Russefeiring vekker sannsynligvis både irritasjon og glede. Noen synes det er meningsløst tull, og noen heier på, og unner ungdommen å feire. Som politiker i Pensjonistpartiet i Trondheim bystyre ser jeg av erfaring på at denne feiringen er svært viktig. Dette er noe ungdommene ser frem til.

Markeringer og overgangsritualer har alltid vært en del av de fleste kulturer, og mange har vel selv opplevd gleden av å være del av et fellesskap som feirer eller markerer en avslutning eller en begynnelse på noe. Russen er utrolig nok uønsket i byens parker, på restauranter, på utesteder og i skogen.

Hvor skal de være?

Svært mange av dagens foreldregenerasjon husker det positive med feiringen av 3 års videregående skole og dagens unge er ikke verre enn da vi var unge og feiret avslutningen av lang skolegang med en skikkelig fest. Det var tidligere et sikkert vårtegn at russen samlet seg på Marinen og festningsområdet. Jeg håper kommunen kan se at dette er gode, flotte, trygge og forsvarlige plasser for å inkludere og ta vare på alle som er russ.

Selv om jeg nå har blitt 67 år så respekterer jeg ungdommen og vil gi dem en sjanse til å vise at de kan ta hensyn til byens borgere og områder. Jeg var selv russ i 1976 på gode, gamle Gerhard Schønning skole. Det er viktig at rusen også i dag kan få feire sammen og ikke splittes i små grupper. La oss nå gi vår støtte til russen slik at de kan gå mai-dagene lyst i møte.

Svein Otto Nilsen
Gruppeleder for Pensjonistpartiet i Trondheim bystyre