Publisert 15.11.2024
Illustrasjonsfoto: iStock
Når myndigheter og politikere begår handlinger i klar strid med vårt lovverk og slike handlinger blir avslørt, så hevdes det ofte at de som står bak avsløringene er mennesker som liker å fare med rene konspirasjonsteorier. Og selv om materiale som de publiserer i en slik forbindelse er 100 % overbevisende, og kan sogar også etterprøves av enhver som er interessert i fakta i stedet for sanseløse ryktespredninger, ren ondskap og renspikka sladder.
I stedet for at lovbrudd og ureglementere forhold rettes opp og beklages, så velger det offentlige i stedet å angripe personene som står bak avsløringene. Det offentlige må ikke framstå som tapere. Der i gården begås det nemlig aldri en eneste feil? Det er det altfor mange i Norge som fortsatt tror på. Fakta viser dessverre det stikk motsatte.
Pressens hovedoppgave er å formidle fakta, ikke minst være objektiv. Pressen i Norge har i løpet av de siste 20 årene vist seg mindre objektiv. Pressen i Norge har blitt mer og mer systemtro etter som årene har gått. Pressen i Norge har i altfor mange tilfeller valgt å fremme det som er «politisk korrekt», selv om det bevislig er eller kan være åpenbart feil.
I Norge har det (som i mange andre land) vokst opp et hav av alternative medier og blogger på Internett. Dette er et resultat av at mange ulike saker og forhold ikke lenger blir tatt hensyn til av etablerte medier, særlig de som mottar statlig pressestøtte. Og støtter man da ikke det som er politisk korrekt, så blir man både uglesett og/eller tiet i hjel. Det kan neppe kalles demokratisk, snarere diktatorisk.
Om norsk presse hadde fulgt sin egen «Vær varsom-plakat» til punkt og prikke, så ville vårt nyhetsbilde ofte sett annerledes ut, og ikke så til de grader ensidig i mange tilfeller. Det jeg skriver her kan på ingen som helst måte kalles for eller defineres som konspirasjonsteorier. Det er i stedet mer korrekt å kalle det legitim kritikk. Det er jo det dette er.
Å anklage noen for å spre konspirasjonsteorier, er en effektiv måte å diskreditere kritikk. Den måten benyttes ofte av systemtro medier. En slik taktikk bør alle være bevisst og obs. på. Det å stille kritiske spørsmål og se på en sak fra flere enn bare en side, og på en objektiv måte, ville helt klart bidratt til en langt mer åpen, redelig og konstruktiv debatt i et samfunn, og særlig i et som liker å kalle seg både «rettsstat» og «demokratisk», og hvor ingen etter grunnlovens § 98 må utsettes for forskjellsbehandling(?)
Jan Hansen
Frilansjournalist MNJ
Ansvarlig redaktør