Sammenslåing av fylker er en idiotisk idè!

Bergen. Publisert 18.10.2016
Av Wilfred Høsteland
Foto: JH Media (Kart: www.atlas.no)

Det høres besnærende ut at Bergen blir utropt til «hovedstaden» i storfylket – men Bergen har så vidt vites vært Vestlandets hovedstad så lenge jeg minnes. Så den lokkematen er altfor gammel.

Man må bare støtte BA’s lederartikkel som sto på trykk 16.september helt og fullt. Jeg sikter til den meningsløse ideen om å slå sammen Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane til ett fylke. Her må dameklubben – de tre kvinnelige fylkesordførerne ta seg en tenkepause og se nærmere på begrepet konsekvensanalyse! Den tanken synes så langt å være totalt uteblitt.  Kanskje de bør ta seg et nytt møte når det blir litt kjøligere i været? Kanskje ideen ble fremmet med en utepils i høstens tropevarme?

Nordinavia?

Ved å legge samferdselssenteret til Stavanger medfører det bl.a. det helt meningsløse at f.eks. Bybanen i Bergen skal «styres» fra Stavanger. Kanskje Fløibanen og Bergen Taxi også blir «Stavangerisert»? Hvis dette er en ny form for desentralisering, og nevnte «dameklubb» ikke innser det, bør kanskje disse tre damene skiftes ut i menn – en skikkelig «gutteklubb»?   Dessuten kan ikke en så stor og viktig avgjørelse bare tres nedover hodene på 1,2 millioner mennesker! Dette er virkelig en sak som krever folkeavstemning, og da tror jeg nok at svaret er gitt på forhånd: Et solid og sterkt NEI til fylkessammenslutningen! Ideen er kort og godt altfor dum og lite gjennomtenkt!

Det synes å ha blitt en trend i tiden at «alt og alle» på død og liv skal sammenslås til større enheter. Regjeringens sammenslåings-hysteri av kommuner støttes bare av et mindretall, og det tidligere anti-diktatoriske Høyre truer med tvang som riset bak speilet. Det er kanskje Høyres nye definisjon av såkalt verdikonservatisme? Regjeringen er jo for øvrig så opptatt av at mer og mer i Norge skal styres fra Brussel. Kanskje der snart dukker opp et forslag om en sammenslåing av de nordiske land til et nytt «stor-Norden» – Nordinavia….?

Det må i hvert fall for all kjempes med nebb og klør for at de tre aktuelle fylkene fortsatt forblir tre fylker – også etter 2020! Sammenslåings-vanviddet har for lengst nådd grensen for hva som er akseptabelt!