Sats på Thorium!

Publisert 25.11.2019
Foto: Colourbox

Behovet for ren energi vokser over hele verden. Kull-kraft o.l. er noe man ønsker å bli kvitt. Atom-kraft er for så vidt ren, men bruk av uran og plutonium vil alltid medføre frykt for eksplosjon og katastrofe, dersom kjøleanlegg svikter. Verden husker Tsjernobyl.

India har lenge forsket på et annet radioaktivt stoff i naturen – Thorium 232. Den første Thorium-drevne bilen er allerede blitt prototyp, og med 200 Hk kan den gå i 100 år på kun 8 g Thorium-drivstoff. (Søk «Thorium» på YouTube. Mye interessant om Thorium der!) Dessverre er de mektige oljeselskapene ikke interessert i den slags oppfinnelser, så lenge vi har olje og gass. Dette burde klima-forkjemperne ta tak i! Skandaløst hvilken makt oljens folk har!

Thorium er en metallisk malm i naturen, og Norge har konstatert over 100.000 tonn like under mosen i Telemark. Norge er faktisk på 3.plass i verden mht. naturlige forekomster. Den store fordelen med Thorium er, at dette metallet lar seg ikke ned-smelte til eksplosjon ved evt. tekniske feil i kraftverk eller små bil-generatorer. Det vil således være langt tryggere enn uran og plutonium.

Det Norge bør satse på, er å forske videre og utvikle framtidens Thorium-baserte kraftverk, og evt. eksport av råstoff og teknologi. Og så må verdens statsledere ta grep overfor oljeselskapene, og få i gang produksjon av Thorium-drevne biler av alle typer, der en mikro-reaktor driver generatorer som driver el-motorene direkte, og hvor lading blir fullstendig overflødig. Først da kan vi si at el-biler virkelig har noe for seg! Den går og går i hele bilens levetid, som personbil, varebil, lastebil eller buss! Og totalt utslippsfri! Kanskje den norske Troll-bilen kan gjenoppstå? Nye kraftstasjoner vil kunne produsere ren energi langt inn i framtiden. DETTE bør Norge og verden satse på!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.