Se til vårt naboland Sverige

Publisert 24.9.2023
Foto: Sfm.no/Jan Hansen

Når 2024 er et faktum, har Sveriges nasjonalforsamling bestemt av drivstoffavgiftene på bensin og diesel skal fjernes. Stor applaus for det! I tillegg til det har Sverige så å si ikke bompenger, med unntak av en skarve slant ved Stockholm og Gøteborg. Og i motsetning til Norge har de heller ikke olje og gass å støtte seg på.

Eier våre folkevalgte i Norge ingen skam i livet? Har de altså ikke fått med seg at de er valgt som folkets tjenere, og ikke herrefolk? Med et oljefond så enormt, at nesten ingen vanlige folk klarer å lese summen korrekt, later politikerne og ministrene som ingenting, og fortsetter å tyne sine velgere med bompenger, drivstoff-priser og strømpriser som gjør livet og hverdagen vanskelig for mange. Ikke alle har råd til å kjøpe ny el-bil, og svært mange er overbevist om at diesel og bensin er best, og de holder fast ved sine trofaste bruktbiler.

Nye «fossil-biler» er jo vanskelig å få tak i, for bilfabrikkene må jo være «trendy», og skjærer av den solide grenen av forbrenningsmotorer de har sittet trygt på i 140 år. Har noen forresten tenkt på hva brannvesenet får å gjøre om få år, når bølgen av de første el-bilene er blitt gamle, og batteriene ikke vil ta imot mer lading?

Og til dere som vil stoppe produksjonen av forbrenningsmotorer: Det nye e-fuel kommer snart på markedet, er hydrogen-basert, og kan brukes både i bensin- og dieselbiler, uten noen ombygging av motor. Totalt utslippsfritt, og flere fabrikker ser nå muligheten til å fortsette med biler med forbrenningsmotorer. Når e-fuel er et masseprodusert faktum, kan klimapanelet i Paris og andre steder finne seg noe annet å gjøre!

Gled dere, norske fans av gode, gamle motorer! Politikere på Løvebakken: Stikk fingeren i jorda, kjenn hvor dere er, og kopiér svenskene! Fjern alle avgifter på fossilt drivstoff, og la folk betale netto pumpepris, fjern hele det unødvendige og umoralske bompengesystemet, og senk el-avgiftene til et absolutt minimum, og kjenn varmen og takknemligheten fra det folk dere skal tjene! Og la det skje 1.januar 2024! Det har Norge råd til!

Terje Haugom
Samfunnsdebattant.