Selvgode allvitere bommet grovt

Bergen. Publisert 09.11.2016.

Av Wilfred Høsteland
Foto: Wikimedia / Matt Wade Photos 

Vi har de senere årene fått mange nye bedrevitere – antagelig selvdefinerte sådanne; – statsvitere/samfunnsvitere, ditt-vitere og datt-vitere,- såkalte tankesmier og alle disse skråsikre oraklene som NRK og TV2 presenterer som egne kommentatorer. Disse trekkes frem i enhver situasjon, og skal visstnok ha svaret på det aller meste – helst på alt.

Det ble Trump-seier

NRK og visstnok TV2 har også «eksperter» på alle områder, – innen ski, fotball, sjakk, skøyter, kunst, etc. etc. De større avisene har visstnok også slike mirakelmennesker som har svarene på alt mulig. Ikke minst i politiske spørsmål og hendelser. Nå er vel tiden snart moden for å trekke «ski-ekspertene» opp av skuffene. De vet sikkert – lenge før snøen kommer – hvilken smørning som må brukes fastsatte fremtidige datoer i vinter også! Der snakkes i dag så mye om å spare x-antall årsverk på alle bauer og kanter. Hvorfor ikke sjalte ut alle disse såkalte ekspertene som sikkert lønnes ganske fett av sine respektive arbeidsgivere? Slike mennesker må vel helst ansees for å være såkalte lik i lasten – tomgods uten noen som helst reell verdi.

Det siste og mest slående eksemplet på helbom var vel etter valget i USA. På forhånd – senest kvelden før – var det ikke måte på hvor skråsikre disse oraklene var på Clinton-seier. De stiller opp med alvorlige ansikter – antagelig for å gi et seriøst og intelligent inntrykk overfor seerne og lytterne. Så snudde situasjonen seg brått og radikalt i løpet av natten, og allviterne forsto ikke noe som helst; – Tenk – det ble Trump-seier! Det skulle det jo ikke bli etter alle deres prognoser. Gallupene sviktet også, men det er en annen historie.

Stol ikke på ”eksperter”

Regelen bør heretter kort og godt være: Stol ikke på «ekspertene». De finnes nemlig ikke. De baserer sin «viten» på ren skjær flaks og håper følgelig på at deres tips skal slå til. Etter på – når alt så har klikket – erklærer de at de ikke tok det-og-det med i sine betraktninger – som om også det ville ha hjulpet dem. Et slett forsøk på selvkritikk og unnskyldninger som bare viser manglende evner til det de utgir seg for å være!

NRK, TV2 og en rekke aviser; – kvitt dere med denne unyttige «ekspertisen» og spar penger!  Kanskje Meteorologisk Institutt og Storm har bruk for flere spåmenn? De treffer jo heller ikke blink, så medienes egne «eksperter» har jo god trening på å bomme, så her får man en erfaren ekspertise!