Sensur i media: «Rødt kort» men hvor lenge gjelder det?

Halden. Publisert 24.3.2017

Av Thorbjørn Andersen
Foto: Wikipedia org.

Spørsmålet er i utgangspunktet rettet til ansvarlig redaktør i HA (Halden Arbeiderblad) – Hans-Petter Kjøge, som har kommet med følgende ord i klartekst til undertegnede: Du er utestengt fra å bidra i avisen, og derfor blir ikke kommentarene dine postet.

Mange år som amatørskribent, har gitt meg erfaringer med noen profesjonelle redaktører og journalister – og dermed ”ytringsfriheten” i noen norske aviser. (En reell ytringsfrihet er det, etter min mening, all grunn til å verne om). Jeg gjentar ord fra Aftenposten, 6. mai 2015: I Norge tror vi ytringsvinduet er vidåpent. Slik er det ikke. Det lukkes oftere enn før. (Red. Harald Stanghelle).

Undertegnedes nesevise spørsmål: Hvorfor lukkes det? (Skal den førte politikk skjules for nordmenn flest?). Hvorfor har vi aviser? Galskapen – må tvert imot frem i lyset, og i klartekst, mener jeg. En løsning er ”Jungeltelegrafen” – hvis, og når tradisjonelle medier svikter sin oppgave. For folkeopplysning er en absolutt nødvendighet i et sant demokrati!

Anledningen – kunne og burde vært nå, ved årets Stortingsvalg-2017. Men – et alternativ – et demokratisk løsningsforslag – hvor er det? Ikke har jeg ennå sett et slikt forslag. Kommer det? Hvis ikke – kan det bli flere hjemmesittere. Trist – men, slik kan det gå når demokratiet misbrukes av den såkalte eliten – ansamlingen av disse alt for mange politikere og byråkrater som det slett ikke er behov for. Hva mener andre? Stille – som vanlig – eller?