Sentralisering er visstnok «in»!

Publisert 19.12.2018
Foto: Sfm.no

Der har gjennom årene vært snakket så varmt om å desentralisere mer i samfunnet – d.v.s. at alt ikke nødvendigvis skal styres fra Oslo. Som så mye annet er disse løftene blitt bare floskler i en valgkamp. Vel, noe er gjort, men langt fra alt som burde og skulle vært gjort. Og det er ikke bare innen politikken det svikter.

Her er noen typiske eksempler på det stikk motsatte av desentralisering: Ring til El-Kjøp eller en annen av disse større elektro-kjedene i en eller annen by utenfor Oslo. Det kan gjelde service fra den butikken du har kjøpt et produkt, eller spørsmål om varer på lager. Du havner uvilkårlig i Oslo. Så blir du spurt om hvor i landet du bor, og hvilken av deres butikker du skal ha kontakt med. Det står nemlig ikke i «telefonkatalogen» på internett at de respektive oppgitte numrene egentlig er et Oslo-sentrert nummer.

Undertegnede ringte nylig til en blomsterbutikk på Stord. Nummeret sto greit sammen med adressen der, og der var endatil et foto av butikken. Så skulle jeg ringe inn en bestilling til en mottaker på Stord. Hva skjedde? Jo, jeg havnet i Oslo hvor hovedkontoret ligger!

Når noen klager i Bergensavisene på Posten, er der ikke lenger noen ved Posten i Bergen som kan svare på noe som helst – du får i beste fall et svar fra Oslo eller en liten sørlandsby! Nå blir jo som kjent all post fra andre kanter i landet sendt via Oslo – selv om det skal sendes lokalt på Vestlandet eller i Trøndelag. Post-terminaler utenfor Oslo legges ned i hopetall, og hundrevis blir arbeidsløse fordi Posten skal sentraliseres!

La oss til slutt (av mange flere eksempler) igjen kort nevne kommune- og fylkes-sammenslåingene til Høyre-regjeringen. Alt skal dirigeres fra Oslo – lokale argumenter blir ikke hørt – folkeflertallet lokalt teller ikke lenger, – Oslo bestemmer alt.

Og hvorfor har alle «snakkende» automater andre steder i landet omtrent konsekvent østlands/Oslo-stemmer? Hvorfor har en rekke velkjente tegneserier oversettelser med typiske østlands/Oslo-uttrykk? Det er på høy tid at Oslo-egoismen for seg en skikkelig «trøkk» innen mange områder – som nevnt i dette innlegget!

Var det noen som snakket om landets største navlebeskuende sted? Alle vet jo at det alltid har vært – og er Oslo! Bare pussig at Oslo mer og mer godtar Brussel som hovedstad. Men det er en annen historie!!

Wilfred Høsteland