Sett ned grensen på egenandel til bolig

Publisert 15.5.2019
Foto: Sfm.no

Med den sittende regjeringen som tok sete i september 2013, så har det skjedd mye på den økonomiske sektoren i Norge. Den har rammet mange mennesker, og særlig dem med liten råd og svak økonomi. Disse har fått enda mindre å rutte med, mens rikfolket har fått milliarder i skattelettelser. Det er dette regjeringen Solberg kaller enklere løsninger for folk flest. En slik løgn kan jo ikke bli større enn denne. Samtidig har regjeringen sørget for at byråkratiet har vokst mer enn noen gang etter 2. verdenskrig.

Mennesker må ha et sted å bo, og i Norge er det svindyrt å få et tak over hodet. Bolighaiene på det private markedet, vet å sno seg – og kave til seg mest mulig. Når det så gjelder salg av nye boliger, så har fortsatt ganske mange i Norge problemer med å komme inn på boligmarkedet. En av årsakene er at regjeringen økte prosentsatsen på egenandelen fra 10 % til 15 %. Det vil si at dersom noen kjøpte en bolig til kr. 4 millioner idligere, så var egenandelen kr. 400 000,-. I dag må de ut med kr. 600 000,-.

Det viser seg at mange har tatt opp svindyre kredittkort-lån for å få nok til egenandelen. En god del av disse tenker ikke over hvilke renter som påløper et slikt lån. Rentene er skyhøye og opp til skremmende 29 %. Etter en tid er det mange som ikke makter renter og avdrag på både boliglån til kanskje 3,5 % rente og kredittkortgjeld med en effektiv rente på opp til 25-27 %.

Et annet problem er også det at skattefradraget for betalte renter har falt med mer enn 6 %, noe som selvsagt også gir en ekstra økonomisk belastning. I dag er fradraget nede på 23 %. Og norske kommuner leier nå ut boliger til markedspris. Det er altså ikke lenger snakk om å få leie til overkommelige priser i Norge.

Jan Hansen, frilansjournalist MNJ
Ansvarlig redaktør sfm.no.