Sfm.no mener: Reinspikka idioti å skru opp matprisene enda mer!

Publisert 30.1.2023
Foto: Sfm.no

Norsk næringsmiddels- og matvarebransje kan vente seg et nokså merkbart inntektstap i tiden som kommer. Å skru opp priser på mat enda mer fra den 1.2.2023, vil ikke gjøre situasjonen bedre eller lysere for dem, snarere tvert om. Selv NHO er nå bekymret og med god grunn. Og det er det flere som er. Folk flest er det også.

Norge fikk i løpet av 2022 ekstreme priser på strøm. I tillegg har Norges Bank skrudd opp styringsrenten flere ganger siden da, og vil til og med fortsette med økninger fra mars måned 2023. Lønn og pensjoner økte fra den 1.5.2022, men allerede i januar 2023 var disse tilleggene spist opp. Det viser også statistikk fra SSB.

Man kan virkelig lure på hva flere tenker med. Når jakten på profitt går foran sunn fornuft, da kan man ikke kalle det for annet enn reinspikka idioti. Uten tvil så vil grensehandelen øke markant, og i Sverige står store supermarkeder i både Strömstad, på Nordby (i Strömstads kommune) og i Charlottenberg, klare til å ta imot handlesugne nordmenn.

Når prisgaloppen i Norge ikke synes å ville stoppe, så sier det seg selv at de med mulighet handler der de kan spare mest mulig penger. Og la det ikke herske noen som helst tvil om at gjennomsnittsprisen på en handlekurv i Sverige, er fortsatt en god del lavere enn i Norge, og tross svensk prisøkning fra 1.1.2023.

Nedgangen i norsk matvaresalg får selvfølgelig også konsekvenser. Faren for oppsigelser eller permitteringer av butikkansatte øker. Staten vil tape moms og skatteinntekter, som igjen vil ramme fylker og kommuner. Altså! Ikke en vinn – vinn situasjon, snarere en tap – tap situasjon. NAV får garantert flere klienter (kunder) med tiden. Er det et slikt Norge vi ønsker? Vi bare spør!

Redaksjonen.