Publisert 16.5.2025
Foto: iStock
Man leser om flere nyhetssaker om vold mot ansatte som gjør at sykefraværet øker drastisk. Hva er konsekvensene ved økt voldsbruk på sikt?
Målet med fengselsstraff er at den domfelte en gang skal slippe ut. Derfor må soningen ha innhold, da hensikten er å rehabilitere/ habilitere den domfelte til å bli en god samfunnsborger. Det snakkes høyt om andre deler av justissektoren, men det snakkes lite om å bevilge nok penger til forsvarlig drift av dagens kriminalomsorg.
Det som kommer frem i media er at fengselsbetjentene står i svært krevende situasjoner hver eneste dag. Den lave bemanningen fører til at fengselet ikke kan driftes som normalt, hvilket medfører mer innlåsning av innsatte. Mer innlåsning av innsatte fører til flere psykiske innsatte som igjen fører til hardere voldsepisoder.
Det er skremmende at hver fjerde fengselsbetjent forlater jobben innen tre år etter fengselsskolen og det slutter flere enn det ansettes. Det er også skremmende at søkertallet til fengselsbetjentutdanningen blir lavere og lavere for hvert år. Ifølge Rambøll rapporten så kommer det frem at 1 av 3 (28%) har opplevd at en kollega har blitt alvorlig skadet. Situasjonen for de innsatte er også alvorlig. Stadig flere innsatte har begått selvmord eller forsøkt å ta sitt eget liv noe som også påvirker de ansatte sterkt.
Fengselsbetjenter har kompetanse til å stå i krevende situasjoner i møte med både farlige og psykiske innsatte, men vold og trusler over tid kan gi alvorlige konsekvenser. Den reduserte interessen for fengselsyrket kan nok også skyldes lønnsnivået. Den er for lav for å holde på ansatte eller kompensere for den belastningen de ansatte får hver dag.
Sivilombudet har med rette kritisert forholdene ved flere norske fengsler. Langvarig isolasjon er helseskadelig, og det er høy risiko for at innsattes menneskerettigheter brytes. Innlåsning er ikke ønskelig, men et nødvendig onde når bemanningen er så lav at driften ikke vil være sikkerhetsmessig forsvarlig uten å ta disse grepene.
Kriminalomsorgen kan utrette så mye godt arbeid for å forebygge ny kriminalitet, men er avhengig av nok ressurser i form av penger og tilstrekkelig med folk på jobb. Jeg er overbevist om at samfunnet på sikt vil være tjent med en investering i god kriminalomsorg. Underfinansiering av Kriminalomsorgen kan få konsekvenser både på kort og lang sikt, og jeg er redd for at liv og helse står i fare.
Svein Otto Nilsen
Gruppeleder for Pensjonistpartiet i Trøndelag fylkesting