Soper inn 28 millioner hver dag!

Kristiansand. Publisert 16.7.2017

Av Terje Larssen
Sentralstyremedlem Demokratene i Norge
Illus.foto: Colourbox

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen setter ny bompengerekord i år. Regjeringen har beregnet at staten kommer til å få inn 10,2 milliarder kroner i bompenger i år, det blir 27,9 millioner kroner om dagen skriver Stavanger Aftenblad. Det er tre millioner kroner mer enn 2013-rekorden. Nasjonal transportplan (NTP) legger til grunn om lag 131 milliarder kroner i bompenger for årene 2018–2029. Det tilsvarer 10,9 milliarder årlig.

Forlengst betalte veier

Ser en på situasjonen som en helhet, blir jo det hele ganske så absurd. Jeg ser bare her i min egen by Kristiansand. En barnefamilie med to biler betaler over 50.000,- om begge er i jobb, og om de må kjøre barnene til fotball, hockey eller menighets aktiviteter, noe som er vanlig her på Sørlandet. Dette er veier vi har betalt for lenge side. På den andre siden har regjeringen betalt ut 36,6 milliarder i 2016 til totalitære regimer i utlandet, penger vi ikke har noen kontroll over, dette utgjør over halvparten av forsvarsbudsjettet.

Jeg vil her ikke en gang gå inn på de titalls milliarder vi bruker på regnskogsfondene, som til nå har gitt marginalt resultater. For regjeringen er ikke bompenger den store inntektskilden isolert sett, men for den vanlige borger er det nok en avgift som sliter på hverdagen. Mange er dessverre i ferd med å gi helt opp. Det er en prioritert oppgave blant norske politikere at de skal gå etter internasjonale stillinger, det ser vi både i NATO, Europarådet og ikke minst FN. En må jo spørre seg til hvilken pris?

Ikke bærekraftig på lang sikt

Hva får vi igjen for dette? 15 % av Norges befolkning lever under EUs definisjon av fattigdom, det virker som om at så lenge toppolitikerne i Norge kan kjøre sitt løp mot internasjonale stillinger, så kan enhver ha ett sugerør ned i den Norske statskassen. Det blir da opp til velgerne om dette skal fortsette. Den norske velferdsstaten er ikke bærekraftig på lengre sikt om denne politikken fortsetter.