Sosiale medie-slaver

Bergen. Publisert 3.1.2017

Av Terje Haugom
Illsu.foto: Colourbox

«Alle» gjør det. Den nye verdens-religionen styres av åndsmakter som Microsoft og Google. Den gjeveste av gudene heter Samsung, og er ca. 15 x 8 cm, med en glassplate på toppen. Milliarder av troende har avlagt ed på at de skal se på glassplaten 24 timer i døgnet, hjemme, ute, på bussen, i bilen, i kirken (!), hvor som helst – også på jobben! De som ikke følger 100 % med på hva guden forteller om, blir hardt straffet med dårlig samvittighet. Tenk om de ikke får med seg: « Hva skal du se på TV i kveld?», «Sitter på bussen. Skreller du poteter?», «Fikk kjeft av sjefen i dag. Hørte på musikk fra mobilen, mens kunder ventet…», «Oslo Børs…».

De som har forsket på hvordan mobil-telefonens slaver blir pepret med digitale inputs og stadig musikk, ser dystre tendenser i menneskehjernen. Sosiale medier virker på hjernen noenlunde på samme måte som alkohol og narkotiske stoffer: Hjerneceller dør, bl.a. pga. inaktivitet og passivitet. Prosesser i hjernen stimuleres ved normal samtale-kommunikasjon, fysiske gjøremål, og tankeprosesser hjernen selv styrer – ikke gjennom passiv mating via øynene som nærmest er låst til den lille, firkantede glass-djevelen, som stjeler vår tid og vår oppmerksomhet – døgnet rundt. Den nye bibelen heter Facebook, og der skrives ikke bare ros og ris, men alle slags former for plaging, mobbing, griseprat, barneporno, bilder av barn og medelever i private situasjoner, lokkemat, skurker og kriminelle er også med, – internett er Googles gave til et bedre liv for menneskeheten! Hvor mange har ikke tatt sitt liv pga. denne fantastiske gaven? Joda, bevares! Internett kan være nyttig også…

Den industrien som står bak vidunderet som holder oss oppdatert om alt og alle – på godt og vondt – er kynisk, slu og beregnende. I samme sporet følger de som vil prakke på oss «selvkjørende, førerløse biler» o.l. De tjener enorme summer på at vi – dumme og lettlurte som vi er – «ikke kan stanse utviklingen! Vi må jo følge med!» Og nettopp fordi vi tror alt dette nye er av det gode, tar vi i mot med åpne armer, og lar oss sløve ned i passivitet.

Hva er så galt med å «tenke sjæl»? Kjøre bilen selv? Snakke med familie og venner når man møtes, og bruker mobilen som en telefon, og ikke som den guden som styrer våre liv? Og hvorfor må vi være tilgjengelige og oppdaterte til enhver tid? Takk og lov for at jeg har min gammeldagse taste-mobil! Og nesten alle mine nærmeste det samme! Vi må ikke la den kyniske medie-industrien overta våre liv, ødelegge vår mentale helse, eller ta fra oss gleden over og retten til å kjøre bilen selv! Se små barn i passiv lek med nettbrettet, mens de legger grunnlaget for å råtne på rot! I USA er de første klinikker for digital avrusing i full drift, og flere bygges. Norge slipper ikke unna – vær sikker! Stakkars alle «sosiale medie-slaver»!