Sover de godt om natten?

Publisert 15.2.2019
Illustrasjonsfoto: Colourbox

«Sett inn 100 og spill for 600, og du er nærmest garantert å bli millionær.» Denne kyniske reklamen raser over skjermen om igjen og om igjen hele døgnet. Er du så uheldig å være rammet av spilleavhengighet, så bidrar vel ikke en slik, bløff – reklame, å minske spilletrangen vesentlig, tvert i mot, fristelsen vil sannsynligvis tilta – dessverre.

Ingen er vel i tvil om at denne 100 – lappen er tapt. De 600 er å betrakte som et lån. De kommer uansett tilbake til utlåneren, pluss hundrelappen. Det opplyses ikke hvem som står bak denne lite smakelige virksomheten. Men selskaper som Mobilautomaten, Folkeautomaten Norges Spill, er til daglig på skjermen.

Når myndighetene ikke har grepet inn og stanset denne virksomheten, så er det vel vurdert og ikke være ulovlig. Lovligheten må naturligvis sees ut fra FrP sin politiske filosofi, «Alt skal være tillatt”. Det er alltid opp til deg selv om du vil bli bondefanget, og tatt ved nesen. Men for de spilleavhengige stiller saken seg ganske annerledes. For dem kan det bli et tilbakefall til helvete igjen.

Vi vet at sjansen for større gevinst er minimal, men den avhengige vil alltid forsøke, gang på gang, inntil lommeboken er tom. Og skulle han derimot vinne et større beløp, ja så er helvete løs. Uansett om han vinner eller ikke, så er han fanget i garnet, og tragedien bare eskalerer. Jeg lurer på hva de tenker de som står bak disse selskapene. Sover de godt om natten?

Per H Midtgaard