«Splinten i din brors øyne»

Publisert 14.6.2019
Foto: Colourbox

I Aftenposten 8.6.2019, skriver Harald Stanghelle om det rasistiske knivdrapet på Benjamin Hermansen i 2001, som mobiliserte en hel nasjon. Han peker også på at vi tilhører en nasjon der det nettopp var en av våre egne som ble 22. juli terrorist. Han mener at vi ikke skjønner rasismens kraft og siterer Ervin Kohn på at hver fjerde nordmann har rasistiske holdninger.

Jeg tenker: Det avhenger av hvordan rasisme defineres. Det er et faktum at folk som ytrer skepsis til islamiseringen av Norge lett blir kalt rasister. Ja, statsminister Erna Solberg hevder at de som er imot islam er religiøse rasister. Og norske biskoper hevder at de hatske, diskriminerende, voldelige og diktatoriske islam er fredens religion.

Jeg får assosiasjoner til: Matteus 7:3 Hvorfor ser du splinten i din brors øye, men bjelken i ditt eget øye blir du ikke var? Jo, landet samlet seg i avsky både etter 22. juli og 2001 drapene, men nå har Stanghelle eller hans meningsfeller problematisert det systematiske hat som preger islam. De millioner menneskeliv islam har ansvaret for, eller islams verdensomfattende terrorisme? Det er bjelken i hans øye.

Jan-Ove Fromreide
Samfunnsdebattant