Statens økende barnehandel må stanses og granskes!

Publisert 25.8.2017

Av Jan Hansen, frilansjournalist (NJ)
Foto: Colourbox (arkiv)

”Privat barnevernsgründer: Fem millioner i utbytte siste årene. Den private barnevernsaktøren Næromsorg Sør (NOS) har hatt et overskudd på 16 millioner etter skatt de siste tre årene. Salg av flere enetiltak er hovedårsaken, ifølge eier og eneaksjonær Lena Braathen”.

Slik lød overskriften og ingressen i et oppslag på NRKs nettsider den 25.8.2017. Saken handler om stor profitt til selskaper som selger barneverntjenester til staten ved Bufetat. Etter hvert bør de fleste få opp øynene for galskapen som skjer innen norsk barnevern. Det er også noe merkelig at det eksempelvis rekker med 1 voksen pr. 5 barn i en barnehage – pr. avdeling, mens barnevernet må ha (?) 4 voksne for å passe på et barn døgnet rundt. Prislappen er da på mellom kr. 7 og 8 millioner pr. år ifølge Bufetat.

Tenk om alle foreldre fikk samme årslønn for å passe egne barn. Private gründere tjener grovt på barnevernets uvitenhet, mangel på kunnskap og kompetanse. Staten og norske kommuner lures trill rundt av private velferdsprofitører. Nå er det på høy tid å ta alvorlige grep. 150 barn på såkalte enetiltak, og med fire påpassere pr. barn, vil koste skattebetalerne ca. 1,2 milliarder kroner pr. år. Barna (unge) som er på slike tiltak skaper 600 private arbeidsplasser. Så kommer spørsmålet: Hvor mange av disse på enetiltak klarer seg på egen hånd senere i livet?

Statistikker fra By- og regionforskning (UIB) er temmelig dystert lesing, men samtidig beinharde fakta. Det er åpenbart bare politikere, staten og kommuner som ikke vil ta slike fakta til seg. Det i seg selv er sørgelig, ikke minst meget alvorlig.