Kos på den mørkeste årstiden

Molde. 21.10.2016
Av Ellinor Nerbø
Illus.foto: Colourbox

Julen ble skapt av tyske forretningsfolk i Europa for noen hundre år siden, og hadde spredd seg fra det amerikanske kontinentet slik som andre skikker som kom til Europa, og fortsatt gjør det. 

Det er vel strengt tatt ingen som med ett hundre prosent sikkerhet vet at Jesus ble født i juletiden? Men at han levde får nå så være, det er nok sant i seg selv. Men skjedde dette midt i den svarteste årstiden? I de områdene har man mørk morgen og mørk kveld hele året nå som da, og forresten, lammer sauen om vinteren?

Det blir jul uansett

At man har gitt julen et kristent syn får nå så være, men julen er jo et familiært avbrekk fra dagens strev og mas, for ikke å snakke om juleforberedelsene som for mange nå har avtatt en god del, men ikke for de med forretningssansen i orden. Hvorfor stresse seg nesten i hjel før man setter seg til bords med alskens godsaker av ditto art? Nei. ta det helt rolig, det blir jul for dem som vil.

Verre er det for den som ingen jul får med sine kjære rundt seg, tenk heller på det folkens at de fins. Jeg har jo sagt at jeg ikke feirer jul, ikke for at kristendommen «forsvant», for noen har den gjort nettopp det, men for at der i gården er heller ikke alltid alt som det bør heller, men for at jeg i solidaritet med dem som ikke får julen med sine fordi noen har frarøvet dem den. Da takker jeg heller til «en lysfeiring» for at lyset og lysere dager er i fremmarsj.

Er julen familiær?

Mine «nisser og dverger» er pakket godt ned i sitt lune hi i gode esker og pakket vekk og der får de forbli. Selv et juletre er heller ikke noe å trakte etter lengre, hvorfor det? Først kommer man inn i huset med den barnålsdryssende kvisten, som får stå der før man noen dager seinere bærer ut det hele etter at man har pakket ned «pynten» og barnåler finner man til langt utpå nyåret om man hentet et ekte tre for å henge sin pynt på.

Etter julehøytiden så både koster man og støvsuger barnåler helt til påske før alt slikt er borte. Nei heller noen lys i den mørke årstiden for å lyse opp tilværelsen for kosens skyld, og litt god mat med andre «godsaker til». For de fleste så skal jo julen være familiær, men er den det? Andre sitter der og mesker seg på andres bekostning. De liker jeg dårlig.