Stor forskjell mellom demokrati og diktatur

Publisert 10.1.2021
Pressefoto: MDG Thomas Ekstrøm

Det skjer mye rart i politikkens verden. Ta Miljøpartiet De Grønne (MDG) f.eks. Det populistiske partiet med en god dash av ønske om diktatur og enevelde, vil sende Norge tilbake over 100 år i tid, ved å forby privatbiler som nordmenn – og resten av den vestlige verden – har hat glede av i over 100 år. Vi snakker selvsagt om biler som nyter godt av det drivstoff naturens gang har gitt oss, gjennom sluttproduktene fra den tid da store områder – også Svalbard – var dekket av tropisk regnskog, og dinosaurene hadde sin storhetstid.

Vi snakker om de fantastiske selvgående transportmidler oppfinnsomme herrer som Henry Ford og Carl Benz var så storsinnet å utvikle – som skulle bli livsnervene i Jordens samfunn, og ga mennesker mulighet til å reise over lange avstander for å besøke hverandre. MDG ser gjerne at folk velger gode, gamle Blakken med karjol bakom, apostlenes hester, stue seg sammen på buss – med svette, hosting og virus, eller batteribil – verstingen i klassen.

Det å ville skru kalenderen over 100 år bakover i tid, er MDGs ønske nr. 1 til julenissen, men når det gjelder den digitale revolusjon, internett, sosiale medier og alt som der hører til, med mobbing og annet fysjom, da er det ingen i MDG som klager. Er ideologipartiets gründere i det hele tatt klar over all splitt og hersk MDGs byråder driver med, der det meste på hjul skal vrakes, og byenes gater skal være forbeholdt fotfolket og muskeldrevne farkoster? Er de klar over at når såkalte politikere har plaget norske bilister lenge nok med forbud og påbud, vil etterspørselen etter demon-utdrivere snart dukke opp som annonser i media? Det finnes nemlig en grense for hvor mye vrøvl og overdrivelser oppegående bilister og ditto velgere vil finne seg i!

Det er store forskjeller mellom demokrati og diktatur. Selv om de idealene MDG står for kan virke bra i seg selv, er det metodene deres for å nå målene som krasjer med vanlige menneskers oppfatning av hva et demokrati innebærer. Tvang, forbud, overformynderi, frarøving av godt innarbeidede vaner og skikker – som folks rett til å velge hustype og bil selv, likeså drivstoff, hvor og når man vil kjøre osv., får normalt utrustede mennesker til å se rødt! Det forunderlige er, at MDG ikke ser ut til å forstå hva de driver med. Derfor – men også pga. andre skeive tilstander i samfunnet – vokser relativt små partier – som f.eks. Demokratene – så merkbart som de gjør. Og det skal andre partier – og spesielt MDG – få merke ved valget til høsten. Folk søker dit hvor politikerne har forstått hva det vil si å tjene folket til folkets beste. Ikke dit hvor folks egne valg skal kues, raseres, og så bli påtvunget et tvangssamfunn ingen vil ha! Nemlig!

Terje Haugom, samfunnsdebattant