Stor kvalitetsforskjell på avfallsposer

Publisert 24.11.2023
Foto: Colourbox. (Sfm.no. Avfallsposer innfelt).

Bruken av plastposer har godt drastisk ned i Norge. Det melder nå flere næringsdrivende. Den norske prisen på en handlepose ligger i dag på kr. 4,00 pr. stykk. I Sverige har de gått enda lengre. Der koster de faktisk SEK 7,00 pr. stykk. Matavfallsposer (de grønne), er eksempelvis helt gratis i norske kommuner (?), i alle fall i kommunen der artikkelforfatter bor. Posene er også sterke og tåler det meste av matavfall.

Det samme kan derimot ikke sies om diverse «miljøvennlige» restavfallsposer som florerer på markedet. Fra en ukjent produsent, og i en butikk tilhørende en større norsk matvarekjede, selges det sorte «miljøvennlige» avfallsposer. Forbrukeren tenkte som så at disse må da kunne tåle det meste av restavfall. Men det gjorde de ikke (se pose til høyre innfelt i bildet).

Søppelposene som vedkommende kjøpte inn var på rull med et antall på 50 stk. Disse posene er faktisk tynnere enn det tynneste toalettpapiret. Det skal svært lite til før det går hull på dem. Kanskje miljøbevegelsene kan etterlyse bedre kvalitet på slike poser, og slik at man slipper at søppel ramler ut: Fordi en person dessverre var så uheldig og kom borti et gjerde i en trappeoppgang – på vei til et søppelnedkast. Sånt er lite hyggelig å oppleve.

Jan Hansen
Frilansjournalist NJ