Stor mangel på handverkere

Publisert 30.8.2019
Illus.foto: Colourbox

Hvorfor utdannes det ikke håndverkere som snekkere, rørleggere og elektrikere i Norge? Orker ikke de unge å satse på et så sikkert arbeid som disse? Er det bare data som står i hodet på dem? Svært mange har et behov for disse, men Norge har for få, og da «importeres» disse fra utlandet, som gir ymse resultater.

Noen steder har man sett at elektrikere som kommer til Norge for å jobbe, har andre el-regler enn vi har her, med det resultat at man sammenkobler ledninger kun med «sukkerbiter» i skjulte anlegg? Hva skal slikt bety? Håpløst spør dere meg. Hva så med snekkerbestanden med fagbrev? Selvsagt utlendinger da også som man ikke helt har lyst til å sette i arbeid, man vil helst ha slikt skikkelig gjort.

Noen steder er det slik at om man har saken som skal jobbes med på en øy, er dette enda vanskeligere, man kan mistenke at håndverkerne er redde for å få saltvann på verktøyet? Det nytter ikke med tillegg til arbeidskostnaden selv om man lokker med kost og losji til jobben er utført, heller ikke da finner man de man trenger. Elektrikere fra utlandet er ikke helt stuerent. Hva skal dette bety?

Selv har jeg behov for en snekker, men dette ser håpløst ut så lenge man har saken på en øy. Noen som har lyst å tjene noen kroner i en uke, til neste vår?

Ellinor Nerbø