Straffes med over NOK 108 000 i avgifter for å flytte til Norge med egen bil!

Strömstad/Halden. Publisert 29.6.2017

Av Christer Johansson
Reklamefoto: Nilsson Bil AB/Skjermdump Skatteetaten

En gang i tiden, dvs. før den 31.12.2001, kunne en som hadde bodd mer enn 5 år utlandet, og hadde eid sin egen bil like lenge, ta denne med som flyttegods til Norge. I dag blir bileiere som bor i utenfor Norge, og som kanskje ønsker å flytte hjem igjen med egen bil og flyttelass, fullstendig flodd grunnet norsk avgiftsgrådighet. Det ser ut for at den norske bilavgiftspolitikken nå er blitt like syk som den faktisk har vært hele tiden i EU-landet Danmark. Man skal straffes hardt fordi man er så heldig å eie sin egen bil. Det har politikerne og myndigheter bestemt i «verdens beste land å bo i».   

Fakta om saken

Den aktuelle bileieren vurderer å flytte tilbake til Norge. Vedkommende kjøpte ny bil i Sverige i år 2011. Det er snakk om et miljøvennlig kjøretøy, en Skoda Octavia Elegance (Eksempelbilde i headingen) i euroklasse 4. Den kostet ny SEK 180 000,-. I dag har bilen gått drøye 37 000 km og har en estimert bruksverdi i Sverige på SEK 122 000,- etter dagens kurs NOK 119.560,-.

Dersom bileieren skal ta denne med hjem til Norge, så får han ikke fradrag for allerede innbetalt svensk moms. Det ville han derimot fått om han selv ikke eide bilen, men eklsempelvis kjøpte den brukt like før flytting. På en slik gjennom tarvelig måte tilegner den norske staten seg ekstra merverdiavgift på hele kr. 29.890,-. Vedkommende må altså betale 25 % mva. ut fra bruktbilverdien i Sverige på NOK 119,560. I tillegg må vedkommende betale følgende avgifter til den norske staten som vist i denne tabellen.

(Saken fortsetter under bildet)


Foto: Skjermdump fra Skatteetaten for bilavgifter

Sansløse avgifter

Her er den faktiske sluttsummen den norske staten forlanger at vedkommende skal betale, dersom han tar med sin egen eide bil med til Norge ved flytting.

Engangsavgift: NOK 78.159,-
25 % mva av bilens bruktverdi: NOK 29.890,-
Samlet sum å betale til staten:  NOK 108.049,-.