Striden om plass i Nobel-komiteen

Publisert 6.12.2017

Av Ellinor Nerbø
Foto: Wikipedia/Hans A. Rosbach

I all tid har denne komiteen utnevnt mennesker de mener fortjener Nobels Fredspris. En del ganger har prisutdelingen vert noe kontroversiell. Sist da en kineser fikk prisen, som ikke kunne hentes i seremonien for en slik utdeling.

At Norge nå har fått gjenvunnet tilliten i Kina er vel og bra. Dette er nok en liten grunn for at man nå spekulerer i hvem som kan sitte i denne komiteen. Slaget om hvem handler nå om en FRP medlem og stifter av FRP, Carl I. Hagen. Det har fått flere til å tenke på andre partiers medlemmer i tidligere tider. Det kan nå få følger for også Thorbjørn Jagland m.fl.? Skal nå Nobelkomiteen få ro, så er det nok fornuftig at man setter inn helt uavhengige medlemmer, slike som ikke sitter noe sted hen som har verv som det kan bli diskusjon av. Om man blir spurt om å få et slikt verv, så bør man gis muligheten til å fraskrive seg andre verv man måtte ha, verv som kan virke vanskelige å trå seg gjennom for å holde sin egen rygg helt bar. Da levnes det ingen tvil om kandidaturet. Hvor vanskelig kan dette være?

Man bør ikke tenke «både i pose og sekk», når man nå vet at Thorbjørn Jagland sitter der han sitter, og satt tidligere? Å få et verv er ikke det verste, men hva som kan komme ut av det i andre sammenhenger, må man også ta med i betraktningen når man sier ja takk.
Det som forundrer meg er at vararepresentanter til Stortinget ikke skulle være valgbare til å bekle en plass i Nobel-komiteen, så er vel også Clemet også en vararepresentant? Da skulle vel også hun heller ikke være valgbar, men her gjør Høyre en forskjell? At noen er noe mer «høyrøstet» innimellom og kanskje har noen meninger, slike som ikke stemmer overens med hvermannsen får nå så være, men Høyre bør ikke gå i den samme «fellen» som man mener at andre partier gjør. Dette må vel være dobbelmoral på sitt beste. Det samme gjelder vel også for Arbeiderpartiet som har Jagland sittende der han er. Kan se for meg at dette har med person å gjøre og ikke hvilke kvalifikasjoner man kan inneha.? Makan!