Strøm, kulde og strømregninger

Publisert 20.12.2021
Foto: Colourbox

Det har vert en enorm stigning i strømpriser i det siste. Svært mange har slitt og flere vil sannsynlig slite etter jul når vinteren setter skikkelig inn. Tenk deg en bolig hvor man har lite med isolasjonsmaterialer i vegger og vinduer som klart burde vert skiftet. Mange slike er bygg er kommunalt eide som det bor «vanskeligstilte mennesker» i. Altså, dette forteller meg at slike bygg(offentlige) ikke ser så beboelige ut. Disse har store renoveringsbehov. Det har også noen private, men hvor man som eier av slike har rett til å renoveringsbidrag for å bedre varmesituasjonen.

Bedre er det ikke i enkelte borettslag av eldre årgang der byggemassen er fra sytti-tallet og mulighetene for renoveringer man kunne tatt, gjør at fellesutgiftene da vil stige som følge av dyre håndverkere og annen fagperson i et slikt prosjekt. Noen steder har man ikke tilgang til ovnsfyring heller, kun elvarmen. For noen blir dette en meget dyr affære. Nå har jeg vert uten data-laptop i flere uker, men nå er jeg tilbake på nett.

Det er en ting man kan skaffe (om man har muligheter), og det er gasskokeapparater. Gassvarmeovn som man kan bruke innimellom, hjelper på strømregningen, det oppdaget jeg. Altså man bør nå tenke på hvordan man oppgraderer sin egen «beredskap». Det har jeg sagt før, og hvordan man kan eskalere slikt på egen hånd. Men så skal jeg komme kritikere i møte hvor de som har uttalt seg kritisk til våre myndigheter har satt noe på kartet. Flott gjort, det er på tide.

Erna klarte ikke jobben, og det ser ikke ut for at Støre klarer dette heller- snarere tvert imot! «Alle skal med» var visst slagordet, men da spør jeg, til hva skulle de med på? Det jeg leser ble til at svaret ble NED! Ikke opp! Alle pensjonister skulle få «tidenes største trygdeoppgjør», men hva ble det til, jo noen få ører til månedens utbetalinger. Jeg for min del hadde samme utbetaling i september som i april. Hvor ble det da av lønnsøkningen?

Heldigvis så så jeg farene, så vi gikk her i huset til innkjøp av nok gass for gasskokerapparatene (som vi har en del av), og en ekstra ellevekilos gassbeholder for gassvarmeovnen, og jaggu ble dette en nyttig ting når kulden satte inn. For dem som har anledningen for det , er nok å skaffe seg en vedstabel en nyttig ide, om man har en ovn som man både kan koke på og holde varmen med, da slår man jo to fluer i en smekk.

Jeg så også at strømprisen fikk følger for matprisen i butikken, da man ser at alle frysediskene som går på strøm har noe å si for utgiftene til butikken, for ikke å snakke om lys-settingen i taket? Da vil jo naturlig prisen på mat stige? Så snakker man om å innføre rushtidsavgift på nettleien, som gjør prisen enda høyere? Altså, for å sette klesvasken på spissen, ta klærne ut til nærmeste vannkilde som ikke er drikkevann. Smelt snø for håndvask av klærne dine, skaff et gammelt vaskebrett, det gjorde jo susen i gamle dager og gjør det sikkert nå også, satt på spissen-men dog om det blir for ille.

Ellinor Nerbø