Strømbortfall i dårlig vær

Publisert 19.4.2021
Foto: Colourbox

I Molde mistet nesten tre tusen kunder av kraftlaget Istad Kraft strømmen etter at en transformator og litt til tok fyr. Norsk strømleveranse er en sårbar sak. Dette lille uhellet kostet nesten to millioner. Hva kan man tenke seg om hele Norges strømnett skulle klappe sammen?  Svært mange ser ikke at det kan skje og tenker også sånn. Men sett deg i godstolen og tenk om hva du ville tenke om det ble en realitet?

Tenk også da på alle de boenhetene som da ikke har annen oppvarming enn strøm? Tenk om et data-angrep fra en ukjent aktør skulle ramme hele det norske strømforsyningsnettet? Hva ville skje da? Svært mange vill gå amok tenker jeg, det ville bli et sant kaos. Hva om du i det øyeblikket stod for å fylle tanken med drivstoff på bilen din og kun hadde fått inn tre liter, eller fem minutter lading på l-bilen din??? Hva ville du gjøre da? Enn om du står i matbutikken med vognen full av mat som du ikke fikk betalt for? Hvordan ville du komme deg ut av butikken så lenge at døren også må ha strøm og ikke kommer deg ut av butikken?

Hva om du satt i en tannlegestol og var midt i en rotfylling akkurat da? Hva når du kommer hjem og skal koke deg en god middag og du får ikke gjort det? Kanskje du tenkte på alt annet enn en pizza, men noe mer avansert, kanskje det er en rund dag du skulle feiret, og så forsvant strømmen?? Eller du skulle se på tv som heller ikke går an, ladet opp mobilen din, nettbrett som er tomt, og du stod midt i et hjemmekontorprosjekt som du skulle egentlig vært ferdig med i går? Ikke vet du når dette er over og strømmen tilbake? I tillegg har du bare strøm for oppvarming i tillegg hva da? Årsaken er at du bor i et borettslag uten pipe og ovn? Hva ville det kostet Norge om dette slo til?

Kan ikke skje tenker du vel nå, men kan det det? Hvem har tenkt på at det kan skje og hvordan vil man da innordne seg?
Svært få tenker den tanken dessverre. Man er alt for vant med at strøm er der. NÅ har jo etater i staten sett at hacking er mulig fra fremmede stater, og man har sin forhåndsregel og tiltak, men hva om hele landet mistet strømmen, har man da de «tiltak som trengs» og som løses over natten? Neppe. Man kan si hva man vil, men jeg tror at norske myndigheter ikke ser den der komme, selv ikke beredskapsmyndighetene våre.

Man kan gjerne få noen slipper i postkassen sånn dann og vann om beredskap, men ingen har tenkt på hvordan man løser det om folk kun har strøm til oppvarming om noe skje midt på vinteren samtidig med trefall, brann i trafoer etc. når «det store» skulle skje. Tenk på den du Erna og dere på «styringshuset der mye galt skjer». Tror nok at om man sikrer seg på flere måter på et sted man kan klare seg, med vedfyring, så får man både holdt varmen og kokt seg dagnes gode måltid, eller stekt det man skal ha stekt.. Man har da grill, ja da, greit det, men den kan du ikke varme boligen din med. Da må det andre saker til, og det bør man ha på forhånd.

Ellinor Nerbø.