Strømprisene til himmels, og vel så det

Publisert 22.10.2021
Foto: Colourbox

Si meg, har det tiltet helt for dem som bestemmer prisen på strøm?? Akkurat nå er strømprisen på tidenes høyeste pris. Hva gjør samferdselsdepartementet som dette sorterer under med dett tro? Man kan gjerne lese i de store avisene at ministeren tenker på å «se på saken», men innen hun har «sett fra seg» så har staten tjent grovt på avgifter i dette. Altså man tenker på å se på saken, men likevel så skjer der ingen reaksjon for å gjøre noe med de skyhøye prisene. Folk blir nødt til å betale uansett hvor høy regningen vil måtte bli… Men hvordan kan man selv prøve å redusere bruken?

Noen triks i kulden kan man ta selv.. For eks bruke et benklær mer enn hva man gjør daglig, da holder kroppstemperaturen lenger til kroppen…kanskje en jakke man vanligvis ikke bruker også er noe å tenk på. Man kan også skaff seg timere hvor man stiller inn tid for av-og-på-tid for lamper, og andre el-artikler man har i hus, gjerne hver halvtime på og av, dette går greit for støpselet for varmeovnen og så kan man tenke på gradene på termostaten… Det samme på lyskilder du har i hus med støpsel, bordlamper etc… I dag har de fleste lamper med led lyspærer og de trekker ikke mye, men samlet kan «sparingen» gi noen resultater, så har man klesvasken som trekker en del.

Man er ikke helt nødt til å bytte klær hele tiden, selv om det er en vane for noen.. Det kan holde å lufte dem litt…samme med sengetøy?? I kalde dager er luften «friskere» og det har litt å si..bare man tenker etter.. Så har man det med vanntilførselen og varmt vann i berederen og dusjing.. MÅ man det flere ganger om dagen?? Om man tenker etter så er der løsninger å ta i bruk.. Hva ville man gjort om dette klappet sammen og ikke kunne fikses på lang tid?? Hva da?? Hadde folk da fått fnatt?? Hva med maten i frysen da?? I første omgang er å ikke åpne lokket mer enn man må..for det andre er der muligheter på litt lengre sikt.. Isokasser og en putekasse på verandaen om det er over fire minus ute, eller at man graver dette ned i snøen i tillegg, dersom man har muligheten til det. Fungerer utmerket.

For noen kan også da på en bor ute vær at man lager en kasse egnet for en generator som kan trekkes ledning til den frysekapasiteten man har for matoppbevaringen og evt. et ekstra reserve kjøleskap om man har anledning til den slags i den samme boden? Men i borettslagsleiligheter i blokk kan slikt gi noen utfordringer.. Rekkehusleiligheter har det enklere sånn og er vel da en fordel?? Men det er jo strømprisen som trekker folk til å finne alternative løsninger… Hva da med et mindre solcellepanel på bodtaket sånn for å ha i reserve for slikt?? Eller en liten vindmølle som passer for matoppbevaringen.. Slik dette er nå er dette uholdbart, og NOEN har skylden for situasjonen, dette er planlagt tro meg.

Ellinor Nerbø.