Studie: Norske hackere går etter Snapchat-kontoer

Publisert 21.9.2021
Kilde: NordVPN
Foto: Colourbox

Det flest hackere ønsker å vite er hvordan man kan få tilgang til noens konto på sosiale medier 

De nyeste undersøkelsene til NordVPN viser at «hvordan hacke Snapchat»’ er det mest populære søket blant norske hackere. Ettersom dette er det raskest voksende sosiale medianettverket i Norge[1], er det ikke overraskende at 34 % av alle hackere ønsker å få tilgang til alle kontoene på denne sosiale mediaplattformen.

I henhold til statistikken er 83,2 % av alle nordmenn til stede på sosiale medier hver dag. I henhold til National Privacy Test vet uheldigvis kun 34 % av alle nordmenn hvordan de skal administrere kontoene sine ordentlig. Da er det ikke rart at de blir et stadig mer populært mål for hackere. Instagram innehar andreplassen når det kommer til «hvordan hacke»-søk (24 %) og Facebook kommer på tredjeplass (18 %).

«For det meste bruker hackere informasjonen de stjeler fra sosiale mediakontoer til utpressing eller spionasje, men det er mer. Facebook, for eksempel, er den nest mest populære måten å logge seg inn på sosiale medier for å få tilgang til tredjepartssider. I henhold til prisindeksen på det mørke nettet selges Facebook-kontoer for rundt 650 kroner. Så snart en cyberkriminell har fått tak i en Facebook-konto, åpnes dørene til andre sosiale nettverk, nettbutikker som har sensitiv bankinformasjon og mer», sier Daniel Markuson, ekspert på digitalt personvern hos NordVPN.

Personer fra andre skandinaviske land var også interesserte i å hacke kontoer på sosiale medier: Sverige 72 %, Danmark 77 % og Finland 67 %.

Image

Hva annet ønsker folk å hacke?

Da de analyserte mengdene med «hacker»-relaterte søkeord, fant NordVPNs researchere ut at Wi-Fi kommer etter sosiale medier på den norske topplisten – 15 % av alle hackere retter seg mot trådløse nettverk. Wi-Fi har alltid vært et mål, men interessen økte etter at nedstengningen startet i 2020 og folk måtte begynne å jobbe eller studere hjemmefra.

Resten av topplisten inkluderer Gmail (3 %) og e-post (4 %).

Image

Slik beskytter du dataen din

«Folk tror kanskje at hackere ikke finner dem interessante, men det gjør de – og undersøkelsene beviser det. Foreldre forsøker å hacke barnas Snapchat-konto for å se hva de sender til venner. Naboen kan prøve å hacke seg inn på internettet ditt. Eksen din prøver kanskje å få kontroll over kontoene dine på sosiale medier. I tillegg vil en erfaren hacker gripe enhver sjanse til å selge kontoen din på det mørke nettet», sier Daniel Markuson, personvernekspert hos NordVPN.

Hackere er gode til å finne en vei inn, enten de søker etter tips på Google eller det mørke nettet. Du kan imidlertid gjøre det vanskeligere for dem ved å følge en enkel rutine for cybersikkerhet:

  • Bruk unike og komplekse passord for ulike kontoer. Når du har blitt hacket, vil legitimasjonen din bli sjekket mot andre enheter, e-postadresser og nettbanker. For å beholde oversikten over alle disse passordene kan du bruke en passordadministrator, som NordPass. Denne genererer sikre passord og lagrer dem i et beskyttet hvelv. Dette gjelder også ruteren din.
  • Bruk tofaktorautentifisering. Det er ikke nok å bare skrive inn et passord. Hackere vil også trenge tilgang til telefonen eller e-posten din.
  • Unngå dårlig beskyttet offentlig nettverk. Dersom du må logge deg inn på kontoen din ved hjelp av et nettverk du ikke stoler på, bør du bruke et VPN, som NordVPN, for å gjøre forbindelsen privat. Et VPN krypterer all kommunikasjon mellom din enhet og internettet, slik at ingen utenforstående kan få tak i den.

METODE

NordVPNs researchere brukte Googles verktøy for søkeordsanalyse for å undersøke termer som inkluderte søkeordet «hacke». I tillegg til globale trender ble også søkevolumene sjekket per land. Analysen var basert på søkevolum over 30 dager.

Tidsramme: 30. juli til 30. august 2021.

OM NORDVPN

NordVPN er verdens mest avanserte VPN-tjenesteleverandør, og brukes av over 12 millioner internettbrukere over hele verden. NordVPN tilbyr dobbel VPN-kryptering, blokkering av skadelig programvare og Onion Over VPN. Produktet er veldig brukervennlig, har en av de beste prisene på markedet, over 5000 servere i 60 land over hele verden, og er P2P-vennlig. En av nøkkelfunksjonene i NordVPN er null-logg-politikk. For mer informasjon: nordvpn.com.