Publisert 16.9.2024
Foto: Sfm.no
Viser til barneombudets rapport: «Hvem skal jeg snakke med nå? Psykisk helsehjelp til barn og unge».
Det er i dag altfor mange ungdommer som sliter med psykiske helseproblemer, og det haster med å gjøre noe med det. Pandemien har ført til en økning i etterspørselen etter psykiske helsetjenester blant barn og unge. Vi ser økt pågang til psykisk helsevern blant barn og unge, og at flere har mer alvorlige lidelser.
Skolene som er så heldige å ha egen helsesøster, eller helsesykepleier som det heter i dag, har ofte bare kontortid ved skolen 1-2 dager i uken. Vi bør ha dette tilbudet hver skoledag og at de er tilgjengelige når elevene har behov. I dag møtes de ofte av en låst dør. Det er derfor viktig at elevene har et sted å gå til når behovet er der.
Helsesykepleier Kari Jensen hadde et meget godt innlegg i Adresseavisen 7. september om situasjonen i skolehelsetjenesten. Vet politikerne i bystyret samt Byrådet hvor viktig denne jobben er? Hovedoppgaven til en helsesykepleier er å fremme god psykisk og fysisk helse. De skal bidra til at barn og unge får kunnskap om hvordan de kan mestre eget liv, oppturer og nedturer. I tillegg skal de bidra til å forebygge sykdom og skade.
Helsesykepleiernes arbeid kan spare barn og unge for bekymringer, stress og legebesøk. I grunnskolen skal de vaksinere alle barn. I tillegg er det et økende antall flyktningbarn som ofte har en traumatisk bakgrunn. Det er en god egenskap å oppsøke hjelp når livet butter i imot. Da må helsesykepleierne være tilgjengelige.
Byrådet i Trondheim kommune må nå løfte denne saken opp slik at alle barne- og ungdomsskolene skolene i Trondheim har et tilfredsstillende tilbud.
Thomas Lysø
Medlem i bystyregruppa til Pensjonistpartiet
Svein Otto Nilsen
Gruppeleder for Pensjonistpartiets bystyregruppe i Trondheim