Svensker er definitivt de beste på veistandard!

Publisert 28.8.2023
Foto: Jan Hansen (www.sfm.no)

Etter en 14 dagers bobiltur rundt om i Sør-Sverige, er det hermed slått fast: Svensker er best! På hva da, spør du meg. Tre ting: Vei-standard, også mht. bygdeveier, skilting langs veiene, og null bompenger!

Sverige har ingen olje og gass, som derimot har gitt krøsus-tilstander i Norges Oljefond. Likevel bygger og vedlikeholder de et veinett som langt overgår det beste av hva Norge kan stille med. Og det klarer de UTEN bompenger! Bompengene i Norge er en hån mot norske bilister, en totalt unødvendig ekstra-skatt i beste totalitære stil. Og det meste – f.eks. i Bergen – går ikke til vedlikehold av hullete, lappete og ødeleggende veier, hvor hjuloppheng og fjører får skikkelig bank. Nei, de går til en uønsket bybane til Åsane, hvor man samtidig vil ødelegge Bryggen – Verdensarven, – ved å la putle-toget dundre gjennom middelalder-stemningen i vår by. Uten bompenger ville Norge uten problemer klart å holde tritt med søta bror mht. veistandard. Men viljen er dessverre mangelvare – totalt fraværende!

All ære til svenske myndigheter, som klarer å gi sitt folk gode vei-løsninger uten å tyne bilistene. Vår regjering – og alle folkevalgte – bør se seg i speilet, og spørre: Hvem er griskest i Norden her? Det partiet som ved kommende valg vil avvikle dette utilgivelige tyveriet langs våre veier i bygd og by, bør få roret ved neste påmønstring.

Terje Haugom, samfunnsdebattant.