Svensker vil ha mer trygghet i hverdagen

Publisert 28.8.2018. Oppdatert
Av Jan Hansen, frilansjournalist MNJ
Foto: Alexander Haaland/Brosjyre SD

Søndagen den 9. september går svenskene til riksdagsvalg. Det skal velges inn representanter som skal styre landet de neste 4 årene. Og allerede nå går det klart fram at svensker flest vil ha en langt tryggere og sikrere hverdag både for voksne og barn, og da kommer vi ikke utenom tema som omhandler kriminalitet, asyl- og innvandringsspørsmål.

De fleste politiske partier er representert i grensebyen Strömstad. For mange er eksempelvis Sverigedemokratene et omstridt parti, men sfm.no var overrasket over at valgboden deres hadde flest besøk av alle da vi stoppet og slo av en prat med dem. Både nordmenn og svensker diskuterte åpent politikk med partiets representanter, som skal ha ros for sin sindige og høflige opptreden – selv overfor de mer skeptiske.

Også ut fra hva man kan lese i svenske medier, lytte til folk, og ikke minst lese ulike partiers valgprogram, så framgår det meget klart og tydelig at en av hovedsakene det handler om er mer trygghet i hverdagen for alle. De mange stygge hærverk, bilbranner m.m. rundt om i Sverige, i hovedsak forårsaket av ungdom av utenlandsk opprinnelse, har satt manges sinn i kok. Slikt skadeverk koster også atskillige millioner og belastes som regel skattebetalerne til slutt.

I en av Sverigedemokratene sine mange brosjyrer, ser forsiden ut slik:
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det bekreftes også rent politisk at svensker i dag ikke ser så mye politi ute grunnet personal- og resursmangel. Ut fra forsiden på denne brosjyren er beskjeden fra SD meget klar. Det vil ha mer synlig politi ute, nettopp av hensyn til folks trygghet. Det vil bl.a. også at staten skal garantere for erstatninger og kreve regress hos gjerningspersoner. Partiet vil også ha økt straff for vold mot offentlige tjenestemenn og frihetsberøve enhver som bare lager kvalme.

I en annen brosjyre fra dette partiet, går det fram at ”Hele Sverige skal leve”. Altså handler det om alle som bor i landet, og helt uavhengig av om de er svensker eller ikke. Det går derfor mot et svært spennende valg i vårt naboland, et valg som kan snu svensk politikk både innenriks og utenriks for de neste 4 årene eller lengre.