Ikke ta fra oss gutter kjøregleden!

Bergen. Publisert 4.11.2016
Av Terje Haugom
Illus.foto: JH Media

Nei til autopilot i bil. Forskere på ville veier gjør tåpelige forsøk på å skape tryggere biler ved å utstyre bilene med stadig mer automatiske funksjoner.

Så langt som til nå har disse funksjonene vist seg å være høyst upålitelige. Automatisk avstand, nedbremsing, forbikjøring osv., ved hjelp av sensorer rundt hele bilen, – helt bort i natten!

Ingen dippedutter i noen bil – hverken nå eller senere – kan erstatte den menneskelige hjerne! Trafikkbildet, vurderinger, oversikt – det klarer en dyktig sjåfør milevis bedre enn automasjon noen gang vil klare! Og så er det noe som heter kjøreglede! Aldri i verden om undertegnede skal nedlate seg til å overlate kjøringen til en robot i dashbordet!

Og så lenge det finnes skikkelige, gode biler som går på diesel eller bensin, er det DET jeg skal ha! I tillegg en veteranbil som minner meg om hvor vakker designen var – den gang! En og annen søndagstur med musikk fra en heftig V-8! Til hverdags er «såpestykket» greit nok, men ingen moderne bil gir den kjøregleden en gedigen doning fra 50- og 60-tallet gir! Vel møtt på

Vårmønstringen ved Lagunen Kristi Himmelfartsdag! Der kan alle dere elbil-entusiaster få nærkontakt med bilens absolutte gullalder! Og da skjønner man bedre hvorfor mange er glad i bilen sin! Tar noen fra oss gamle-guttene kjøregleden, søker vi om plass på sykehjem! Biler som gjør jobben for gode sjåfører, er det verste sprøyt jeg har hørt om! Håper NAF ikke anbefaler medlemmene sine slikt tull! Da synker medlemstallet fort! Ingeniører som klekker ut slik syk automatikk, burde gå husmorskolen i stedet! Der kunne de kanskje lære noe samfunnet har bruk for! Robot i bil er og blir tull!

På vegne av alle som opplever kjøreglede ved å kjøre sin egen bil, vil jeg bare si: Selvkjørende biler – også kalt autonome – er totalt bortkastet teknologi! Slikt har man prøvd i ny-jappenes populære batteri-bil Tesla, som ved flere anledninger har endt med fiasko og kræsj.

Vi – oppegående bilførere – klarer oss veldig bra bak rattet, uten mer automatikk og dippedutter enn det vi har! Selv i dag – med dashbordet proppfullt av data-teknologi – svikter ting,- alt fra dører som skal kunne låses og åpnes med nøkkelen i lommen, lysdioder og sensorer som lever sitt eget liv osv.

Nei, da er bilene fra 50-, 60- og 70-tallet kremen! Veteranbiler er enklere å mekke på, de gir ekte kjøreglede, og de ser ut som biler skal se ut – tegnet av karosseri-kunstnere – ikke såpestykker tegnet av dataprogram! Førerløse tog og T-baner, hvor det finnes dobbeltspor og et idiotsikkert styringssystem, blir noe annet! Men bilen, – nei, DEN vil vi kjøre selv!

Redaksjonens merknad. To innlegg er her slått sammen til et. Red.