Ta ”White Coats Syndrom” på alvor!

Publisert 30.6.2021
Foto: Colourbox

Både leger og annet helsepersonell sier ofte at man ikke skal være engstelig for en blodtrykksmåler. Det er det ganske mange som er. Den indirekte årsaken er det som på fagspråket heter «White Coats Syndrom», (på norsk, skrekk for både hvite frakker og blodtrykksmålere). Dette problemet blir fortsatt ikke tatt på ramme alvor av en del leger og annet helsepersonell.

Mennesker som lider av White Coats Syndrom, får ofte unormalt høyt blodtrykk så snart de får en blodtrykksmåler satt på armen. Adrenalinet øker også drastisk. Man kan da få helt feile målinger, noe som igjen kan føre til at leger skriver ut blodtrykksmedisiner som pasienten i utgangspunktet ikke har behov for.

Det er et paradoks når både leger og annet helsepersonell sier klart og tydelig at alle blodtrykksmålinger skal foregå under rolige forhold, for nettopp å få de riktige resultatene, når de selv ofte ikke har tid nok til sine pasienter under et legebesøk (en legetime). Det må brukes mer tid på pasienter med White Coats Syndrom for at blodtrykksmålingene skal bli så korrekte som mulig.

Jan Hansen
Frilansjournalist MNJ