Publisert 23.10.2023
Illustrasjonsfotos: Colourbox
En gang i tiden var Norge et nokså lite befolket land i forhold til størrelsen, i alle fall lengden. Norge har alltid hatt ulike kulturer og tradisjoner som andre land. Våre opprinnelige kulturer er hhv. den østlandske, den sørlandske, den vestlandske, den trønderske, den nordlandske og den samiske. Til og med språket og dialektene som vi fortsatt snakker i landet vårt, er forskjellig. Det gjelder også lokale og regionale tradisjoner og kulturer. Disse blir godt synlig i forbindelse med feiring av landets nasjonaldag, den 17. mai. Det er nok å se på alle landets ulike bunader som da kan dukke opp.
I forbindelse med nasjonale tradisjoner og kulturer i dagens Norge, blir det fortsatt hevdet at nordlendinger er mer sosiale og utadvendte enn eksempelvis trøndere. De sistnevnte oppfatter fortsatt en del nordmenn som mer tilbakeholdende og reserverte. Her er det åpenbart mange ulike meninger ute og går. Det er det også når det særlig gjelder den lokale bergenske by- og regionkulturen, for ikke å glemme den lokale kulturen i tigerstaden (Oslo).
Generelt sett har nordmenn flest klart å takle både lokale kulturer og tradisjoner rundt om i landet, og selv om enkelte på «beste vestkant» i Oslo, og faktisk helt opp til 1970 tallet, ikke ønsket å ha «bergensere eller nordlendinger» som leietakere. Så har vi fortsatt det evinnelige fjaset om «de på beste vestkant» og «de på verste østkant» av Oslofjorden, eller den regionale innlands-tradisjonen «døm på feil sia tå Mjøsa», egentlig bare til å smile av.
Går vi så til kulturer og tradisjoner i dagens Norge, så har disse økt mye de senere årene, og grunnet innvandringen til landet. I den forbindelse kan vi virkelig snakke om ulike tradisjoner og ganske så merkbare kulturforskjeller. La meg samtidig få nevne at de nordiske kulturene er nokså like hverandre, og selv om en del forskjeller forekommer i både Sverige, Finland, Danmark og Island. Fra før av og fortsatt har vi også Det Mosaiske Trossamfunn, for ikke å glemme det mange medlemmer av dette ble utsatt for også i Norge både før, under og etter 2. verdenskrig.
I dag har Norge også innvandrere fra nesten hele kloden. Disse har bragt med seg egne skikker, kulturer og nasjonale tradisjoner fra eksempelvis flere land i Øst-Europa, Somalia, Pakistan, Tyrkia, Vietnam, Filipinene, flere araber-stater, flere afrikanske stater, USA, Syd Amerika, Kina m. fl.
Med så mange ulike kulturer og tradisjoner i tillegg til våre egne, og særlig i et så lite land som Norge, så kan man stille spørsmål om man takler alle disse i møte med de aktuelle menneskene? Forstår vi i dag hverandres kulturer og tradisjoner, og kan vi kommunisere med alle når det gjelder språk? Svaret er nok dessverre fortsatt et stort nei, og det kan man heller ikke forvente eller forlange. Å sette seg inn i hver enkelts språk, kultur og tradisjon, blir en svært tøff oppgave for de aller fleste av oss. Vi kan alle saktens gjøre vårt beste, ikke minst for å opprettholde både en god tone, fred og frihet i landet.
Jan Hansen
Frilansjournalist MNJ