Tar vi vannforsyningen for gitt?

Publisert 13.3.2022
Arkivfoto: Sfm.no
(Fra Kjosfosssen på Flåmsbana).

Alle vet om man tenker seg om at vann i kranen er en selvfølge, og slik skal det være. Men, tenker man egentlig over at dette vannet må ha trykk for å komme til kranen? Sikkert ikke av gammel vane. Vann skal jo være der. Men for at dette vannet skal ha trykk nok for å renne i kranen, så må det strøm til for å opprettholde vanntrykket. Slik er det over alt, men det er ikke slik at alt vann som renner i kranen har vannfall som faller naturlig for å renne fritt i kranen din?

Hva om strøm blir borte? Har man da sett at man heller ikke får tappet klosettet sitt da? Det er ikke det verste. Man kan bruke smeltet snø til den slags. Men verre er det om klesvasken går i det strømmen forsvinner. Da har man et problem, eller??? Nå sa jo Putin at han kunne stanse all strømtilføring i hele Europa ved ett tastetrykk. Hva skjer da med vannet i kranen din? Du blir fri for vann, samtidig har du heller ikke strøm. Tenker man egentlig over at både vann og strøm da henger sammen?

Man er jo vant med at begge deler er en selvfølge, men nå bør man nok snu den tanken bittelitt? Selv folk med egen brønn er også avhengig av at man til daglig bruker strøm for å dra vannpumpen for at vann skal renne i kranen. På disse steder kan man innordne seg selv ved å skaffe solcellestrøm (eller annen anordning), og da er man i mål. Men det er verre i en stor by kan jeg se for meg. Alle «kriser» har det største trykket i en by. Det er det nok bare å se i øya. For å klare å stanse strømføringen og da naturlig vannet i samme slengen, så er vel hacking alternativet til andre metoder i disse dager. Putin er vel troende til litt av hvert så gal som den mannen er.

Ellinor Nerbø