Terje Haugom: – Aldri mer piggfrie dekk

Publisert 10.1.2024
Arkivfoto: Colourbox

Isens paradoks. Kong Vinter har gitt – og vil gi mange flere – islagte fortau, gater og veier. Folk glir og faller, og legevaktens gips-avdelinger har hendene fulle. De lure bruker sko med brodder eller pigger, og klarer seg tryggere gjennom slike dager.

Så har vi de kjørende da. Med underkjølt regn som fryser til en nesten usynlig – men høyst merkbar – ishinne på asfalten. Og våt snø som fryser til holke. Og bilene seiler, sklir i hverandre, bulker, havner i grøfta osv. Man har jo vært så trendy og miljø-riktig, og utstyrt doningen med piggfrie vinterdekk. På tørt snøføre ja, men på is? Sorry, – spør forsikringsselskapene hva slags dekk majoriteten av bulkebilene var utstyrte med! Undertegnede surret rundt 5 ganger på motorveien i Åsane før bilen stoppet i autovernet, for ti år siden – på anbefalte piggfrie dekk. Aldri mer! Never ever!

I Stavanger har bystyret innsett at det er umoralsk å kreve piggdekkavgift fra bilister som velger sikkerhet og piggdekk framfor ta sjansen og la det skure. Så der i byen bruker politikerne hodet. Hvorfor er politikere i Stavanger så mye klokere og ansvarsbevisste enn politikerne i Bergen? 1400 kroner pr. sesong for å velge sikkerhet og respekt for liv og helse er helt tullete, for det burde jo være de med piggfrie dekk – ta sjansen-folket – som burde betale, om noen i det hele tatt skulle fôre kommunen med ekstra-skatt! For det handler ikke om klima og miljø, bare en falsk propaganda fra griske politikeres side! La bilistene få velge de dekkene de selv ønsker, UTEN tvangsavgift til kommunen! De som velger piggdekk i vinter-Norge, som f.eks. utrykningskjøretøyer og du og jeg, – bør få klapp på skulderen, og ikke økonomisk straff! Hurra for Stavanger!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.