Terje Haugom: – Historie og klima

Publisert 30.10.2023
Foto: Colourbox

Vi mennesker var ikke til stede da «Tellus» – Jorden – opplevde sine første varme og kalde perioder. Det kan vi være glade for. Is har dekket mye av både den nordlige og den sørlige halvkule. Og i dinosaurenes tid – f.eks. i jura-perioden – var Svalbard – isbjørnens siste skanse – dekket av tropisk regnskog. Våre nå nedlagte Kings Bay-gruver på øygruppen hentet ut kull – altså rester etter regnskogene, og zoologer og arkeologer har gravd fram mengder av knokler fra øglene som levde der. Hadde det ikke vært for meteor-nedslaget som la kilometertykt støvlag omkring Jorden, så intet vokste, og øglene døde ut, hadde vi i dag virkelig hatt noe å kjempe mot. Med unntak av noen som klarte seg – krokodiller, skilpadder iguaner, firfisler, og sjøormen i Loch Ness og i Seljordsvannet, pluss i noen andre innsjøer på kloden.

Alt maset om klima, og tyt om å begrense utslipp fra bl.a. våre helt nødvendige biler, fly og skip, (og mange nye damplokomotiv i drift i Kina), er fullstendig overdrevet. Våre trær og planter produserer oksygen via fotosyntesen, og den CO2 som stiger til værs og skaper «drivhus», blir kjølt ned av svovelgassene fra alle vulkanene på Jorden. Naturen har fikset dette i ca. 4,8 milliarder år (før 4,6 – nye beregninger fra vitenskapen), og Jorden trenger egentlig ikke så vanvittig mye hjelp fra oss små mennesker for å seile videre rundt vår sol. Som alltid.

Derfor – alle klima-aktivister, inklusive Greta Thunberg, er det en tabbe at de historieløse klima-politikerne har lurt folk – og særlig nordmenn – til å kvitte seg med gode, trofaste biler som går på bensin eller diesel, til fordel for batteribiler, som stadig må lades, eller hentes av redningsbil. Også en tabbe at våre «myndigheter» også har bestemt, at snart får ikke våre bilforhandlere lov til å selge nye, skikkelige biler med forbrenningsmotor. Våre «myndigheter» har ikke satt seg inn i vår naturhistorie. Ei heller vet de at bilfabrikanter i Europa snart har klare nye generasjoner utslippsfrie forbrenningsmotorer til bil og transport.

Klima-profetene i Brüssel har konfirmert godtroende politikere. Har virkelig våre folkevalgte tenkt å ta fra oss bilister muligheten til å ta i bruk den nye teknologien? Er de så dust, at de akter å gjennomføre et forbud mot salg av de nye bilene? Er ikke dette noe den enkelte må få bestemme selv – duracell-kanin, eller bensin/diesel/hydrogen/Thorium/Vanndrift osv.? Gå i tenkeboksen!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.