Tigging og tagging like skjemmende!

Bergen. Publisert 26.4.2017

Av Wilfred Høsteland
Illustrasjonsfoto: Colorbox

NRK’s dokumentarfilm fra tiggermiljøet i Bergen var en flott og nyttig bragd. Så vidt vi kunne forstå er det ille også i Stavanger og Oslo når det gjelder tigging og tilknytningen til en rekke kriminelle områder. Den siden av tiggingen man kanskje hittil har fokusert mest på er hvor skjemmende det er for Bergens ellers så pene sentrum. Jeg vet ikke om Oslo-borgerne har følt det på den måten, men nok om det. Nå er der blitt avdekket – med svært god dokumentasjon – at en vesentlig del av tiggerne har tråder til diverse kriminelle miljøer – også tilbake til Romania og sannsynligvis også til andre øst-europeiske land. Det er jo for øvrig fra disse landene Norge i dag lider under en stadig økende volds- og vinnings-kriminalitet. Kjernen til dette er selvsagt Schengen-samarbeidet – som så langt har vært en gigantisk ulykke for Norge!

Bakmennene i Romania sitter med luksusvillaer og luksusbiler og betegner Norge som «lykkelandet» etter å ha lurt millioner fra naive nordmenn som synes synd i disse tiggerne som til nylig har sittet på omtrent hvert gatehjørne i Bergen. Forretningsdrivende og ansatte er luta lei av dette, og har samlet underskrifter som blir levert Bystyret og kanskje politiet. Vanlige borgere er like luta lei av å få stukket tiggerkrusene opp under nesen og bedt om penger. Noen tiggere er så frekke at de kun vil ha beløp over 20 kroner! Neimen ikke rart at noen spytter på dem, – sparker til krusene og roper ukvemsord. Nok er nok!

Men det er skremmende å observere holdningen fra disse uansvarlige politiske partiene KrF, Venstre og de på ytre venstre side, som ikke vil ha forbud mot tigging. De vil m.a.o. fortsatt ha tilgjengelighet til prostitusjon og annen kriminell virksomhet. Greit – så vet vi hvor vi har disse partiene!  Kristelig Folkeparti er altså et skalkeskjul for kriminell støtte. Slik må det jo oppfattes. Justisministeren har gått offentlig ut i intervju i Dagsrevyen og anbefalt at der snarest blir innført et nasjonalt forbud mot tigging. Et intervju med ordføreren i småbyen Lillesand viste at de der har hatt tiggerforbud i 3-4 år, og med gode resultater og mer trygghet for borgerne – ikke minst for de eldre som ofte følte seg truet.

Fortsatt kunne man se mennesker i Bergen som ville gi til tiggerne. Noen tar jo dessverre aldri til vettet uansett hva det gjelder. Unnskyldningen er gjerne – som fra KrF og Venstre – at ikke absolutt alle tiggerne har tilknytning til kriminelle miljøer. Kan så disse naive menneskene og partiene fortelle oss hvem av tiggerne som ikke har slik tilknytning? Ingen av dem vil jo innrømme det når de blir spurt! Jeg er sikker på at folk flest ønsker tiggerne bort jo før jo heller. Flere av dem vil reise tilbake til bl.a. Romania etter NRK’s avsløring. Fornuftig! De begynner å bli redde og føler seg truffet. Utmerket! Nå får vi bare se – når saken kommer opp i Stortinget snart – og i lokale Bystyrer – om flertallet er ansvarsbevisst nok til å stemme for et nasjonalt tiggerforbud. Her ligger nøkkelen til en kraftig reduksjon av mange typer kriminalitet. Vi har fått mer enn nok av disse øst-europeerne for lengst – det er dem som i følge meldinger står for det meste av volds- og vinningskriminaliteten her i landet i dag. Og våre politikere – antagelig verdens mest naive og ansvarsløse – lukker øyne og ører. Men nå er det kanskje et lite håp om at de begynner å våkne….?  Det er i hvert fall tillatt å håpe.