Tørke m.m. i Europa

Publisert 26.9.2022
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Når man snakker om tørke og branner i Europa så blir man noe forundretover at vannmangelen er en del av dette. Har man ikke lengre kunnskaper om å lete etter vannkilder man kan borre etter vann fra???At solen har innvirkning på tørke har man vel ikke tenkt på?? Hva med den teknologien som omgjør salt sjø til ferskvann Går dette til sjøs ombord i båter, så går det vel an å bruke den samme teknologien på land?? Slikt heter vel «føre-var-prinsippet??

I år har Europa hatt den heteste sommeren sier man, og helt oppi nord, der har man regnet vekk, og fremdeles så er vannmagasinene for strømproduksjonen langt fra fylt opp. Hvorfor det? Lett å se. Produksjonen til «det varme Europa» har gått en smule varmt?? Altså norsk produsert strøm til å forsyne airconditionen i Europa, skulle derved være sikret for at man denne sommeren skulle kunne kjøle seg ned, mens folk i Norge skulle folk betale grisedyrt for dette gildet?? Samtidig som vi i isødet her holdt på å flyte vekk??

Hvordan står det til med teknologikunnskapen i Norge og ellers i Europa – der vi mener at vi er supertkunstnere og ikke kommet lengre?? I den østlige verden har dette skutt fart, og det så mye at man har ikke ført fått tak i siste skrik av det siste teknologiske funn, at man rekker ikke å skaffe seg siste, før neste er i farta, og så klarer ikke Europa og borre etter vann??? Vannmangel var jo et stort problem i brannslukking der katastrofer var et faktum, men man klarte ikke hamle opp med problemet??Man kan da spørre seg hva forsikringsselskapene tenker eller reagerer når sånt oppstår.

I Norge i dag så finnes der eiendom, hus, hytter og andre bygg hvor eieren har problemer med å få forsikring all den tid der er mangel på vann i noen tilfeller uansett hvor mye det regner. Vanligvis så er vannforsyning en kommunal greie, i alle tilfeller men ikke alle steder er slikt mulig. Det går ut over grunneieren som får vansker med forsikringsverdien på det man eier. Dette gjelder også i små øy-samfunn-selv på de mest idylliske steder- der man har mangel på brannhydranter, særlig der man har fjære på opp mot 200 m – om det brenner.

Verden har da vel hatt fenomener som tørke og Syndefloder før? Altså man har hatt «klimaforandringer» før også da?? Er dette verre nå?? Var det menneskeskapt da også?? Hvem kan påstå det?? Denne gangen så blir vann dyrt og dyrere vil det bli, like dyrt som strøm- renter- boligutgifter- mat. Hvem tar nå ansvaret for situasjonen? Har norske politikere mistet alt av gangsyn, eller stoler de blindt på såkalte «utredere» som forteller dem fantasier?? Da hjelper det ikke at det bøtter ned med regnvann og strømmen øker i pris?? Slikt får følger for matprisen- ikke glem alle fryse- og kjølediskene i butikken?? Det koster penger de, og som kommer som tillegg på prisen på disse varene når du kjøper dem?? De fleste tenker nok ikke over det der, men det har virkning på lommeboken din.

Så har vi drivstoffprisen- fossilt da. Sa noen at dette var feil?? NEI- det skyldes jo ren energi. Så fikk man gass-også som ren energi – løgn det også??Hele Europa er jo avhengige nå av denne gassen- hva er galt da?? Jo prisen på varen. Hvorfor ikke se dere i speilet dere politikere- hva ser dere da i speilet??En annen enn seg selv?? Se til å våkne – se heller historien- vær og klima handler om MYE mer enn bruk av energi alle sammenhenger. Ikke kan man skylde på dyrebestandene – det blir for dumt- ikke kan man skylde på menneskeheten man selv er en del av – eller har politikerne fått det for seg at de er noen HELLIGE KYR???

Ellinor Nerbø