Trafikkfarlig utstyr i moderne biler

Publisert 9.3.2020
Foto: Colourbox

Vår tids bil-designere synes at dashbordet skal se ut som en dataskjerm, som f.eks. i Tesla. Så store og tunge som Tesla-bilene er, og med det faktum at du må se på skjermen for å betjene den rett, er det alt som skal til for at en ulykke er på gang. Forsikringsbransjens statistikker forteller at Tesla er det bilmerket som desidert er innblandet i flest uhell og skader. Uoversiktlig design er også en årsak. Det er egentlig utrolig hvor populær denne mote-bilen er blitt, til tross for de minus-sider ved bilen som er lett å påpeke: Unødvendig og upraktisk dashbord, uoversiktlig, langt bredere bakparti enn nødvendig, og langt sterkere motor enn det de fleste behersker. Hva skal du f.eks. med 700 hk i Norge?

Som årsak til mange smell nevnes i statistikken også at mange bilførere kommer fra mindre biler, og skal så prøve seg som fører av et «hangarskip». Vel, tar man det med ro, burde jo akkurat den overgangen gå bra. Min egen overgang fra Mercedes E-klasse til 6 m lang og 2,10 bred Lincoln Continental Town Car (-78 modell), gikk aldeles utmerket. Likeså til Ford Excursion 7,3 TDI – den største SUV’en som er laget – med unntak av Hummer. Det er både herlig og morsomt å kjøre stor bil!

Men disse bilene hadde enkle og lettbetjente instrumenter, var greie og oversiktlige. Digitaliseringen av moderne biler – med digre betjenings-skjermer og automatisering – er absolutt feil vei å gå! Og det er ikke bare Tesla som er utstyrt slik! Flere populære bilmerker har det. De gode, gamle dashbord, med enkle og lettbetjente instrumenter og brytere, var – og er – de klart mest trafikksikre. Hånden din vet hvor bryter til lys og viskere er, osv. Blikket er på veien! Med skivebremser, gjerne ABS, og evt. airbags, er bilene fra 70-, 80-, 90- og begynnelsen på 2000-tallet tallet både trygge, pålitelige, og driftssikre. Og trenger ikke lading – ei heller på fjellet, i kø og snøstorm! Dersom EU og servicer er som de skal, svikter de sjelden. Og du kjører bilen selv! Cruise-kontrollen styrer du. Ingen «auto-pilot» som plutselig vil overta rattet ditt! Lykke til med neste bilkjøp!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.