Tragisk basseng-strid!

Publisert 3.11.2023
Foto: Terje Haugom (Faksimile Bergensavisen).

«Du må ikke komme her og komme her!» Det herr Eikevik opplever fra Bergen kommunes side, er både tragisk, håpløst idiotisk, og bunnløst tåpelig fra kommunens side. Hvis folk vil ha spansk, italiensk eller kinesisk stil i sin egen hage, må de for pokker få gjøre som de vil med det! Jeg har selv vært på besøk hos Eikevik for flere år siden i samband med positiv markedsføring. Jeg ble imponert over bassenget og området omkring. Den mannen kan virkelig faget sitt! Kan alle i kommunen faget sitt kanskje? Ren misunnelse ligger bak det hele. Har vi ikke mang en gang sett kommunen grave opp gater for å pynte, og noen dager etter ferdig jobb, graves det på nytt samme sted. «Man glemte noe!»

At kommunen rotet vekk hans byggesøknad, er noe de må ta på egen kappe. Og når det gjelder et svømmebasseng, er da det noe som ligger flatt i terrenget! Det ruver ikke, og skygger ikke for noen! Bergen skal jo liksom være en «internasjonal by», og ønsker turister og andre velkommen. Se på alle de stygge, non-figurative såkalte kunstverkene som er dukket opp rundt om i Byparken! Skrapjern! Og hva med den fine, gamle bebyggelsen i områdene ned mot Betlehem, – de ble revet, og fæle kolosser i glass og betong ruver nå i en historisk bebyggelse hvor de ikke passer inn i det hele tatt! Et svømmebasseng i spansk stil er en forskjønnelse for byen! Hallo i luken!? Det var greit for Bergen kommune! Og ditto flere skrekk-eksempler på stilbrudd i vår by. Hvorfor blir ikke de revet? Hva med «estetikken» da?

Som borger av vår by mener jeg Bergen kommune bør komme med en voksen unnskyldning og en solid erstatning overfor Vestlands beste bassengbygger! Måten de har behandlet mannen på er en skam for norsk kommune-politikk! Og det at en må søke om all verdens ting en vil gjøre på egen, eiende grunn – alt fra et blomsterbed til et vakkert svømmebasseng, – er helt molbo, og ikke verdig en by for et moderne demokrati og menneskets frie, gode vilje! Misunnelse av verste slag har plaget Eikevik i mange år. De som har ødelagt mannens livsverk bør skamme seg dypt, og ta sin hatt og gå! Eikeviks sak bør løftes fram for Menneskerettighets-domstolen i Strasbourg!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.