Trange tider i møte?

Molde 11.10.2016
Av Ellinor Nerbø
Illus.foto: Colourbox

Det finns vel de som kan få møte disse «trange tider» dersom den sittende regjering får rasere mer enn den allerede har gjort. Og godt er det for dem som har en plass å flykte til om nøden blir stor nok.

Det å overleve i en mulig «krisetid» er vel kanskje mer krevende enn mange kan komme til å klare er jeg redd for. De som ikke har noen som kan fortelle hvordan man kan klare seg, kan nok gå tunge tider i møte.

Reformene på tegnebrettet

Med alle de «reformene» som nå er på tegnebrettet i norsk politikk, vil det nok virke skremmende for mange. Mega-kommuner og mega-fylker vil gjøre hverdagen svært mye vanskeligere for en del mennesker. Hva skal til for at man skal se at «beredskapsoverlevelse» med en egen liten jordlapp etc. skal kunne gi en overlevelses-evnen? La meg si det slik: Har man en ca.58 mål eiendom, kan man brødfø noen sjeler.

Har man hundre kvadratmeter til overs for en potetåker har man kommet langt. Dette kan dekke behovet for poteter, gulrøtter, kål, kålrot, etc. En liten fjøs må også til, og noen gårdsredskaper selvfølgelig. Men når det kommer til melkeprodukter vil jeg tro at mange betakker seg, for håndmelking av en ku setter nok de fleste ut av balanse? Kua gir deg melk, fløte, rømme, og noe man kaller saup når man ønsker å fremkalle egen rømme og smør. Denne herlige og litt sure «melkevannet» kan bruke i bakverk som hjemmelagde brød og andre bakverk.

Er egen overlevelse vanskelig?

Sauehold gir en kjøttvarer på lik linje med gris, høns som gir en egg og kyllinger om man har kunnskap om klekking. Dette gjelder også andre typer fjærkre. Ender er til god hjelp for åkerluking og de gir også egg, det samme med gås, samt at disse gir en dun. Dun fra ærfugl likeså. Denne kan brukes til å produsere dun-dyner for salg. Men man må også tilegne seg kunnskaper om slakting. Har en plass for et drivhus, så er man kommet svært langt.

Er man i nærheten av sjøen og har en båt, er man enda mer hjulpet. Diverse fiskeredskap som snøre, line, ruse, snik, teiner, vad, garn, fiskestang, og noen redskaper til, har man helt sikkert reddet i situasjonen. Men man kan ikke «ligge på latsiden», for alt dette krever at man er på sin post. Har man i tillegg noe skog, er salg av ved om det er mulig, også noe å tjene på. Eller at man har behov fort dette selv. Var så egen-overlevelsen så vanskelig?