Tre vanvittige V’er

Publisert 21.8.2019
Foto: Sfm.no (O. Martinussen)

Dagens generasjon – både politikere og visse andre – ser ikke ut til å ha alminnelig fornuftig sans for navn. Vi som misliker visse nye navn, bør boikotte noen av disse nye idiotiske navnene. Jeg sikter til Vestland, Viken og Vy. Alle tre står til fy! Når det gjelder førstnevnte, Vestland, så er jo dette egentlig et navn i ubestemt form og som ikke klinger i det hele tatt som stedsnavn/egennavn. Hva som plutselig er blitt galt med Hordaland, vet jeg ikke, og det vet vel heller ikke disse fordummete navneskifterne. Personlig kommer jeg i resten av mitt liv til å si Hordaland – og at Bergen fortsatt ligger i Hordaland! Så får jo disse smakløse navnedøperne bare kalle Hordaland og Sogn og Fjordane for Vestland så mye de vil.

Det andre navnet, Viken, er jo litt artig for oss som bor i Bergen. Vi har vår lokale Viken som egentlig heter Solheimsviken, men som vi alltid har kortet ned til Viken. Dessuten finnes der adskillige viker her i landet, så her må man nok i fremtiden spesifisere litt nærmere hvilken vik det er snakk om. Så vidt jeg forstår er den nye Viken videreføringen av Akerselvens utløp eller os – derav Oslo. Vi befinner oss altså nederst i Gulbrandsdalen og utover mot Oslofjorden – den store viken. Så da er vel Sandvika blitt en vik i Viken. Synd at mange har måttet vike for regjerings-diktaturet.

Vy er uttrykk for regjeringens totale mangel på respekt for vårt arvesølv. Jeg kommer også til å boikotte dette meningsløse navnet som noen navnetullinger har prøvd å forklare en viss mening med – å ha vyer. De vyene ser neimen ikke særlig troverdige ut! Hvordan boikotter man så navnet som egennavn for det tradisjonelle og høyt respekterte arvesølvet vårt – NSB? Den sittende regjeringen tåler jo ikke noe som har stats-navnet i seg – da må det splittes opp i flest mulig deler og privatiseres – endatil til utenlandske useriøse eiere med et høyst tvilsomt rykte – eller Ry som vi vet står til Fy for så å korrigeres til Vy!  For meg – og mange andre – vil forhenværende NSB heretter benevnes som Jernbanen med stor J. Det vil være fy å nevne Vy!

Vi trenger sårt til en ny regjering som tør å reversere både de her nevnte sakene og adskillig mer. Så vidt jeg har observert er det visstnok bare Senterpartiet og dets dyktige leder Trygve Slagsvold Vedum som har antydet at de kunne tenke seg å gjøre det. Noen i Arbeiderpartiet har også antydet noe slikt, men AP har vi vendt oss til å ikke stole på. Så stå på, Vedum, – her har du sjansen til å sette solide spor etter deg i historien! Også jernbanespor.

Wilfred Høsteland  (Bergen, Hordaland!)