Trenger vi værvarsling lenger?

Bergen. Publisert 16.7.2017

Av Wilfred Høsteland
Illustrasjon: Coulorbox

Da det siste værskipet ble tatt ut av tjeneste for en del år siden, var det mot værvarslingstjenestens ønske. Det var også mot ønsker fra folk og instanser som er avhengig av mest mulig pålitelige værvarsler. Men disse svært nyttige skipene, alle med navnet Polarfront 1, 2, 3 osv. – lå og virket i Norskehavet og sørget for nyttig informasjon om vær og vind. De to første skipene var, så vidt jeg husker, ombygde marinefartøyer fra 2. verdenskrig, og de hadde sin base på Marineholmen i Bergen.

Upålitelige varsler

De som ville legge ned disse skopene argumenterte bl.a. med at nå hadde vi satteliter og radarsystemer som var minst like gode. Det er de tilsynelatende ikke. Etter manges mening har vi betydelig mer upålitelige varsler i dag enn for noen årtier siden. Hvis folk følger jevnlig med i varslene og temperaturene for samme områder og samme dato i f.eks. 3 aviser, 2 TV-kanaler og på Yr og Storm på internett, får man som regel 7 forskjellige varsler. Så her er det nærmest et lotteri – tipp og vinn. Det forekommer at ingen av dem får rett. Undertegnede har gjort dette «eksperimentet» en god del ganger, og resultatene er nærmest rystende! Selvsagt kan man flire av elendigheten, men for mange er det altfor alvorlig til det.

Da jeg var i USA første gang i 1983, ble jeg mildest talt overrasket over værvarslenes utrolige pålitelighet. På værkanalen i tv fikk man opplyst helt ned til klokkeslettet når det-og-det været skulle komme, og forsyne meg stemte det på en prikk! Jeg spurte noen bekjente der borte hvordan dette kunne gjøres så til de grader presist. Svaret var at meteorologitjenesten sto i kontakt med NASA, og de bommet omtrent aldri på meldingene. Når det gjelder Meteorologisk Institutt, så er jo dette et statlig institusjon som følgelig ikke burde mangle økonomiske midler.  Men en meteorolog uttalte for noen år siden at man hadde ikke det siste i teknisk utstyr til å kunne melde bedre! Vel, dette er jo typisk, – der bevilges nær sagt ubegrensete midler til alskens merkelige formål, men til de mest nødvendige funksjonene er der sjelden nødvendige midler!

Trenger vi værtjenesten?

Spørsmålet er jo da om vi egentlig trenger værvarsling når de varslene som vi får i all hovedsak ikke stemmer? Jeg tror at dersom meteorologene hadde kikket litt mer ut av vinduene på virkelighetens verden, i stedet for å sitte klistret til sine radarbilder og satellitt-observasjoner, hadde mye vært gjort. Men da hadde vi jo heller ikke hatt bruk for deres varsling når vi selv uansett må vente og se hvilket vær vi får?! Den noenlunde pålitelige værvarsling ser ut til å være historie! I hvert fall i Norge.