Trikkeselskap i Trondheim får skylden for dårlig infrastruktur

Publisert 9.2.2022
Historisk foto (1979) Sfm.no/Jan Hansen

Fylkesdirektøren legger skylden på trikkeselskapet Veolia / Gråkallbanen. Spørsmålet om ansvar for infrastrukturen langs trikkeskinnene har vært et gjentakende tema de senere år. Det er skuffende at Fylkesdirektøren legger skylden over på trikkeselskapet Veolia /Gråkallbanen.

Fylkesdirektørens bekrefter skriftlig at trikkeskinnene, som eies av Trondheim kommune  gjør at det oppstår skader på fylkesvegen   på grunn av manglende vedlikehold på en annen eiers infrastruktur. Fylkesdirektøren viser også til vedlikeholdsansvaret for trikkeskinnene som er tillagt Veolia gjennom avtalen mellom Trondheim kommune og Gråkallbanen. Dette er for enkelt. Dette gjelder ikke feil med trikkeskinnene, men veidekket som bilistene bruker.

Fram til høsten 2020 var det Trondheim Bydrift som hadde kontrakt med fylkeskommunen for vedlikehold og drift av Kongens gate. Etter den tid har Mesta/ Fylkeskommunen overtatt ansvaret. Trondheim Bydrift har registrert 19 skadesaker på strekningen mellom Ilen kirke og Prinsenkrysset i perioden fra 2015 til høsten 2020, hvor de avsluttet driftsavtalen med fylkeskommunen for drift og vedlikehold av fylkesvegen. Det er 5 som i det siste har søkt om erstatning til fylkeskommunen pga. elendig vedlikehold på strekningen. Ingen har fått erstatning hverken fra Trondheim kommune eller Trøndelag fylkesting.

Diskusjonene om dårlig veidekke langs trikkeskinnene langs Kongens gate har vært et fast tema i mange tiår og enkelte har brukt dette som argumentet for å fjerne trikken. Det er også mange i Trondheim som fremdeles bruker samme årsak til å legge ned Gråkallbanen. Plasseringen av ansvaret mellom fylkeskommunen og Trondheim kommune har vært et stridstema og ingen har tatt ansvar for å sikre veibanen langs skinnene. Tiden er inne for å prøve saken rettslig hvis ikke kommunen og fylket sammen finner en løsning.

Det er synd at Ordfører Rita Ottervik og Fylkesordfører Tore O Sandvik først forstår alvoret når bilistene løfter erstatningssakene opp i rettssystemet. Jeg håper i ihvertfall at man slipper å få høre at byens eneste trikk (Gråkallbanen) må ta ansvaret for veidekket i Kongens gt når det er bilistene som ødelegger kollektivtraseen.

Svein Otto Nilsen
Gruppeleder for Pensjonistpartiet i Trondheim bystyre og Trøndelag fylkesting