Du tror det ikke før du får se det!

Publisert 14.2.2018

Av Jan Hansen
Forfatter av boken
Foto: Licentia

Det å skrive om hendelser av traumatisk art som særlig har rammet en personlig, har aldri vært enkelt for noen mennesker å gjøre. Å skrive denne boken som er basert på beinharde fakta og sannhet, var en meget tøff oppgave å komme i gang med. Arbeidet med boken rev opp mange vonde minner fra en tid man forlengst burde ha lagt bak seg. Det i seg selv er meget vanskelig når historien stadig gjentar seg, og ingen av de ansvarlige synes å ville lære noe som helst av fortiden. Noen vil nok stille spørsmål om det var nødvendig å gi den ut. Mitt svar på det er et rungende JA! Det var tvingende nødvendig å få ut sannheten om det både jeg selv og andre fikk oppleve å føle på kroppen, både som barn, som ung og som godt voksen.

I forbindelse med avsløringen av Norges historiens desidert største og verste barnevern- og barnehjemskandale høsten 2001, en avsløring jeg sterkt medvirket til i nært samarbeid med NRK Hordaland og en tidligere elev fra Garnes ved navn Åge Hagevik, så fikk dette også ringvirkninger for meg i ettertid. Det skjedde så mye som man ikke kunne fatte kunne finne sted i en «rettsstat» eller i et «demokratisk» land. Sannheten er ofte en helt annen når flere sider ved en sak blir eksponert. I boken blir det også belyst hvordan forskjellige representanter fra både det norske og det internasjonale samfunnet, opptrådte i både fortid og i ettertid. Ord som svik, bedrag, renspikka løgn, og ren kriminalitet, er ikke dekkende nok i mine beskrivelser av alle de bisarre hendelsene som denne boken tar for seg.

For å få en bedre sammenheng av hele historien fra starten av, var det nødvendig å gå tilbake i tid, faktisk til tiden før 2. verdenskrig. Hensikten var å nøste opp en mulig årsak til at ting omsider gikk som det gikk. Jeg kan heller ikke klandres for at jeg havnet på et «kristent» barnehjem av aller verste sort. Jeg har også funnet det nødvendig å hoppe litt fram og tilbake i tid. Boken er delt inn i 21 kapitler. Noen er forholdsvis korte, mens andre igjen er noe lenger og mer detaljorientert. Dette er gjort av hensyn til innholdet, som til tider er sterk lesning. Da er det godt å kunne legge boken fra seg en stund, for så å ta den opp igjen ved en senere anledning.

Boken kan bestilles i de fleste nettbokhandlere eller ved å klikke på annonsen øverst på denne siden. Pris NOK 195,- pluss forsendelse og porto.

Med vennlig hilsen
Jan Hansen, forfatter