Trues vår kristne kulturarv?

Publisert 21.2.2018

Av Jorunn Aaselle DIN
Foto: Colourbox

FrP-politiker Oddvar Østreim mener vår norske kristne kulturarv er truet fordi elever hadde yoga i gymmen i Froland ifølge FVN. Yoga er kroppslige teknikker med tilknytning til tidligere buddhisme og hinduisme. I vår tid presenteres yoga i vesten som en ikke-religiøs disiplin for personlig utvikling. 

Yoga handler om konsentrasjon og fokusering, om å ta kontroll over eget mentalt og kroppslig liv, slik at sansebegjær og mental aktivitet faller til ro og til syvende og sist opphører. Målet med yoga er å skape ro, fokus og konsentrasjon, og å oppnå stillhet og uforanderlighet. Forskere ved Universitetet i Oslo peker på at yoga er med på å styrke immunforsvaret. 

I et forsøk ble en gruppe med testpersoner satt til å trene yoga og gjøre pusteøvelser et par dager i uken, mens de skulle gå tur eller lytte til musikk de andre dagene. Underveis tok forskerne blodprøver, som viste at de avslappende aktivitetene hadde forskjellig virkning på gener og immunceller. Yoga var det som styrket immunforsvaret mest

Yoga kan hjelpe mot psykiske og fysiske lidelser, samt øke selvfølelsen og energinivået, viser en studie fra Goldsmiths, University of London, ifølge NRK. Så jeg stillet meg undrende til FrP Øystein Østreims uttalelser om at dette er truende for vår kristne kulturarv. Jeg har selv trent yoga, og det er en fantastisk form for trening på pust, og kondisjon og en fantastisk mental øvelse. Jeg mener våre ungdommer ikke har vondt av å lære seg mentale øvelser.