Trykkbølgebehandling utelatt på egenandelsordningen

Publisert 16.8.2021
Foto: Colourbox

Hvorfor er Trykkbølgebehandling utelatt på egenandelsordningen? Når du går til fysioterapeut, får du dekket deler av utgiftene dine til behandlingen. Som hovedregel må du betale en egenandel som teller med i opptjeningen til frikort for helsetjenester. Nå trenger man ikke henvisning og kan dermed gå direkte til en fysioterapeut med kommunal avtale. Du betaler da bare en offentlig fastsatt egenandel.

Det er med forundring at jeg ser at Trykkbølgebehandling ikke dekkes hverken av NAV eller Helfo og denne behandling gir ingen refusjon i forhold til frikortet som gjelder fysioterapi. Trykkbølgebehandling har dokumentert effekt på en rekke lidelser som betegnes som kroniske senebetennelser. Dette er de vanligste lidelsene som responderer svært bra på behandling. Trykkbølgebehandling kan på noen få behandlinger dempe eller fjerne kroniske plager i muskler eller sener.

Nyere forskning viser at kroniske smertetilstander ofte er resultat av en mislykket reparasjon fra kroppens side, der for eksempel arrdannelse i vev kan forårsake plager. Siden kroppen ikke selv klarer å ødelegge vev som har vokst feil, får du kroniske smerter. Under trykkbølgebehandling sendes trykkluft gjennom et håndsett mot området som skal behandles. Disse trykkbølgene skaper mikroskader i vevet og det legges til rette for at kroppen kan bygge opp vev på riktig måte igjen.

Erfaring viser at 4 av 5 pasienter blir smertefrie og/eller funksjonsfriske etter trykkbølgebehandling. Kan noen gi et fornuftig svar på hvorfor pasienten ikke får dekket Trykkbølgebehandlingen når man får dekket andre oppgav
er fysioterapeuten gjør i behandlingen. Er ikke målet at pasienten skal bli frisk?

Svein Otto Nilsen
Førstekandidat på Pensjonistpartiets stortingsliste i Sør-Trøndelag