Tull av medier å kreve ”eksklusivitet” for frie innlegg

Publisert 9.1.2018
Av Jan Hansen, ansvarlig redaktør.
Illustrasjonsfoto: Colourbox

En ”eksklusiv-epidemi” har spredd seg blant mange norske ”toneangivende” (?) medier. Sfm.no mener at det er rent tull av en redaktør å kreve eksklusivitet for innlegg som også sendes til flere medier over det ganske land. Merkelig nok gjør de samme redaktørene unntak for NTB meldinger som også sendes til ganske mange andre rundt omkring.

Bergens Tidende er et av mediene som ”ikke trykker” noe som helst dersom man har sendt samme sak til andre medier. Avisen vil dermed ikke at andre enn de som er abonnenter eller som bare leser deres avis, skal få tilgang til slikt materiale, ofte lagt inn bak en betalingsmur. Det er etter vårt syn ganske egoistisk av en avis å gjøre.

Det blir noe helt annet dersom en avis, nettavis etc. ved dens redaktør har spesialbestilt et innlegg, en kronikk, videoopptak eller reportasje med foto osv., og har betalt for slike oppdrag. Da er det jo ganske naturlig at man da tydelig markerer saken ”eksklusivt” for mediets navn – ikke minst copyright.

Når dette er sagt, så er det svært viktig for enhver å vite at det ikke er fritt fram for enhver å gjengi andres saker som om det var de selv som sto bak produktet. Et meget kort utdrag kan brukes i forbindelse med at man samtidig linker direkte til den hele og fulle saken, alternativt deler saken på sosiale medier med direkte link. Misbruk og ulovlig bruk og kopiering av tekster og bilder uten tillatelse, kan koste meget dyrt for den som drister seg til å gjøre det.